fbpx

Őszi szárbontás AÖP-támogatással a talajélet szolgálatában!

Írta: - 2023 augusztus 07. -Hirdetés

A már megkezdett betakarítási munkák ideje alatt sem szabad megfeledkezni a következő kultúra termesztésének megalapozásáról. A megfelelő talajállapot, egészséges talaj fenntartása és lehetőség szerinti fejlesztése az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek mellett a költséghatékony termesztés egyik kulcsa lehet. Ennek pedig egyik fontos mutatója a szerves anyagok mennyisége a talajban. Így kérdés sem férhet hozzá, hogy az aratás után a táblákon termelődött szármaradványokat vissza kell forgatni a talajba.

Szárbontó banner

A talaj szervesanyag mennyiségének fenntartása és növelése legnagyobb mértékben növényi eredetű szervesanyagokkal lehetséges. A növényi szármaradványok jelentős hányadát (60-90%) növényi nedvek alkotják, a fennmaradó rész többségében különböző szén (C), kén (S), nitrogén (N), foszfor (P), kálium (K), kalcium (Ca), és magnézium (Mg) vegyületeket tartalmaz. Ezen vegyületek nem pusztán agronómiai, de a talaj termékenységének fenntartása szempontjából is meghatározóak, melyek semmilyen egyéb hatóanyaggal nem, vagy csak kis mértékben pótolhatók. Ennek oka, hogy a szervesanyag bomlása során keletkeznek a talajlakók számára elengedhetetlen táplálékanyagok, a tápelemek raktározásához szükséges, a víz-, hő- és pufferkapacitást meghatározó humuszanyagok, valamint a talajszerkezet kialakulásához szükséges „ragasztóanyagok” (1. ábra).

ABIOFIL Szárbontó baktérium készítmény segítségével gyors és intenzív lebontást érhetünk el. Mivel a talajkémhatás szempontjából tágtűrésű baktériumtörzsek alkotják, ezért savanyú, lúgos és normál pH-jú talajokon is eredményesen alkalmazható. A BIOFIL Szárbontó nagy kapacitású nitrogénkötő baktériumtörzseket tartalmaz, ezért nitrogén kiegészítés nem szükséges a tarlóbontáskor. A készítmény a preventív növényvédelemben is hatásos kiegészítő lehet, mivel az életterek szűkítésével a szerves anyagokon áttelelő, talajban felszaporodó káros patogén gombákat is eredményesen visszaszorítja.

BIOFIL Szárbontó talajoltó baktérium készítmény kijuttatása

Az intenzív mezőgazdasági művelés hatására a talajok egyes fontos tulajdonságait biztosító mikroorganizmusok mennyisége csökkenhet, ami az alábbi következményekkel járhat együtt:

  • Sérül a talajélet, csökken a pufferkapacitás, ezáltal csökken a tápanyagok mobilizálása, mely a növények hiánybetegségéhez vezethet.
  • Nehezebben és lassabban bomlanak a növényi maradványok, szerves anyagok, így lassul a humuszképződés.
  • A talaj szerkezetének, ezért porozitásának, aggregátumstabilitásának romlása, térfogatsűrűségének csökkenése, melyek együtt járnak a talaj víz- levegő- és hőháztartásának változásával.
  • A talaj egyes kémiai tulajdonságait is nagymértékben meghatározza a szerves anyagok mennyisége, a megfelelő szervesanyag gazdálkodás nélkül, negatív irányban változhat a kationcserélő kapacitás, a pH, az elektromos vezetőképesség, a toxikus elemek nagy mennyiségben felvehetővé válhatnak.

Mi történik, ha nem kezeljük, segítjük elő a növényi maradványok bontását?

  • Nem lesz megfelelő a természetes tápanyagkörforgás, a növényi maradványoknak jelentős tápanyagtartalma nem kerül vissza a talajba.
  • Csökken a hasznos talajlakók táplálékforrásának és életterének mennyisége.
  • Elszaporodnak a patogén gombák és az egyéb kórokozók, kártevők.
  • Agrotechnikai akadályokat jelentenek a le nem bomlott szármaradványok (pl. kukorica szára).
  • A talaj biológiai folyamatai nem működnek megfelelően, mivel az aprózódott szerves anyagok által nyújtott élettér és energiaforrás hiányában az talaj biológiai életformáinak száma is lecsökken
  • A szervesanyagokból a bomlás során képződő humuszanyagok mennyisége hosszú távon csökkenni fog, amely a gazdálkodásban is nehézségeket fog okozni.

Milyen kultúrák után használja a BIOFIL technológiát?

  • Napraforgó, kukorica, gabonafélék betakarítását követően szárbontásra, 1,0-1,5 l/ha mennyiségben, a kijuttató eszköztől függően 50-400 l/ha vízmennyiséggel, a szármaradványokkal borított talajra permetezve, majd a talajba beforgatva. A készítmény 4,0-8,5 pH közötti kémhatású talajokon használható. Nem keverhető baktericid és fungicid készítményekkel!

Humuszképződés, ábra
1. ábra Humuszképződés folyamata az idő függvényében (Forrás: https://extension.umn.edu/soil-management-and-health/soil-organic-matter-cropping-systems#organic-matter-cycling-1388662)

Összességében tehát a talajok szervesanyag tartalmának fenntartása, mennyiségének lehetőség szerinti javítása jelentheti a termelő számára a termőképesség és költséghatékonyság fenntartását, a fogyasztók számára az egészséges élelmiszert, mindezt környezetkímélő módon.

Szárbontó banner

Figyelem! Az AÖP támogatásban szárbontásra csak azok a készítmények alkalmazhatók, amely termékek engedély okiratában ez külön fel van tüntetve. Az engedélyokiratban jelzett technológiai előírások betartása, az engedélyezett kultúrák figyelembevétele és a feltüntetett dózis alkalmazása mind elengedhetetlen feltétele az AÖP támogatáshoz szükséges előírások teljesítésének!

Terragro Kft.
Telefon: +36 1 793 2670
E-mail: [email protected]
www.terragro.hu