fbpx

Hova dobjam a használt gumimat?

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 07.

Az új rendelet értelmében a visszavitt gumiabroncsokat a forgalmazás helyén át kell venni, illetve az arra kijelölt helyen nyitvatartási időben le lehet adni. Fontos előírás, hogy az átvétel nem köthető új abroncsok vásárlásához, illetve díjmentes.

Mezőgazdasági munkagép
A mezőgazdasági gépekhez és járművekhez használatos abroncsokat jellemzően a 401170-es kód alatt találjuk meg (fotó: Horizont Média/Archívum)

Az új, az újrafutózott vagy használt gumi légabroncs

A gumiabroncs-hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól szóló 274/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 2023. évi 95. számában jelent meg.

Ez határozza meg, hogy mely termékekre vonatkozik a szabály: 4011 vámtarifaszámú új, gumi légabroncsra, valamint a 4012 vámtarifaszámú újrafutózott vagy használt gumi légabroncsra, a tömör vagy kisnyomású gumiabroncsra értendő, a gumiabroncs-futófelület és gumiabroncs-tömlővédő szalag kivételével. A mezőgazdasági vagy erdőgazdasági gépekhez és járművekhez használatos abroncsokat pedig jellemzően a 401170-es kód alatt találjuk meg.

A forgalmazónak szerződést kell kötnie a MOHU-val

A rendelet értelmében a gumiabroncs forgalmazónak szerződést kell kötni a koncessziós társasággal (MOHU) és 2023. október 1-től át is kell vennie a visszavitt abroncsokat a forgalmazás helyén, illetve arra kijelölt helyen nyitvatartási időben. Fontos rendelkezés, hogy az átvételt nem köthetik új abroncsok vásárlásához.

A visszavett gumiabroncsok elszállításáról a koncessziós társaság gondoskodik.

A rendszer alapelve „a szennyező fizet”, ez alapján a gyártónak kell fizetnie a díjat, mely fedezi a hulladék kezelésével kapcsolatos költségeket, vagyis a hulladékká vált terméket leadó személynek az átvételért nem kell majd fizetnie.

A hulladékot átvevő telephelyek a MOHU oldalán találhatók meg, a lista folyamatosan frissült. Az ország több pontján van már gumiabroncs átvételére szakosodott partner.

Forrás: NAK