fbpx

Generációváltás a mezőgazdaságban – a DE komolyan veszi

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 28.

Legyél te is agráros! – szólítja meg a Debreceni Egyetem a fiatalokat; az intézmény Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) 7 alap-,8 mesterszakkal és az osztatlan agrármérnöki képzéssel várja az agrárium iránt érdeklődőket.

Lovak
A mezőgazdasági gyakorlatokat az egyetem szántóföldjein, állattenyésztő, kertészeti kísérleti telepein szerezhetik meg a fiatalok (Fotó: Debreceni Egyetem/Galéria)

MÉK oktatási kínálata új alapképzéssel bővült

A felvételiző középiskolások az élelmiszer-, a kertész-, a lótenyésztő, a lovassport szervező agrár-, a mezőgazdasági-, a természetvédelmi- valamint a vadgazda mérnöki szakok mellett idén már mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki alapszakra is jelentkezhetnek.

Az új, hiánypótló mérnöki BSc-képzés elsősorban a környezetváltozás agráriumot érintő kihívásaira kívánja felkészíteni a fiatalokat. Az itt végzett szakemberek az öntözésfejlesztés, a belvízgazdálkodás, a vízrendezés vagy éppen az alternatív vízkészletek hasznosításának problémáira adnak majd mérnöki választ. Az új szakot angol nyelven is meghirdeti az egyetem.

Az agrármérnöki képzést ötéves, osztatlan rendszerben hirdeti meg a MÉK, amelynek kihelyezett képzései elérhetők Nagyváradon, Kisvárdán és Nyírbátorban is.

„A MÉK hallgatóinak tudása – a gyakorlat és az innováció területén meghirdetett országos versenyeken elért kiemelkedő eredmények is bizonyítják – versenyképes, előremutató, és követi a modern mezőgazdaság elvárásait. … A kar diákjai nemzetközi szintű laboratóriumokban szerezhetnek gyakorlatot, valamint bekapcsolódhatnak kutatásokba és innovációs folyamatokba, megvalósíthatják az elképzeléseiket” – fejtette ki Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Modern technológia, körforgásos, digitálisan támogatott mezőgazdaság

A szakmai gyakorlatot a DE szántóföldjein, állattenyésztő, kertészeti kísérleti telepén, élelmiszerfeldolgozó üzemében szerezhetik meg az agrárhallgatók.

Az intézmény tanulói számos külső céggel dolgozhatnak együtt – a kar kiterjedt vállalkozói hálózatának köszönhetően. A duális képzésben több mint húsz vállalat fogadja a kar diákjait.

„A gyakorlat központú, modern és körforgásos mezőgazdaságot támogató képzést segítik a kari fejlesztések is. Az állategészségügy, a funkcionális élelmiszerfejlesztő infrastruktúra, a mikrobiológiai-, az ökológiai gazdálkodás, valamint a zárttechnológiás növénytermesztés területein kezdtünk fejlesztésekbe. Ezek meghatározzák a kar oktatási és kutatási irányvonalait” – hangsúlyozta a dékán.

Laboratóriumi munka
A diákok bekapcsolódhatnak a tudományos kutatásokba is (Fotó: Debreceni Egyetem/Galéria)

Az összetartó agrárközösségbe beletartoznak a mezőgazdasági felsőoktatási szakképzésen tanulók is

A MÉK idén is várja a jelentkezőket a kétéves ménesgazda és mezőgazdasági felsőoktatási szakképzésekre, illetve a kar oktatási struktúrájának részei a fokozatosan bővülő szakmérnöki, valamint a moduláris kurzusok is.

A Böszörményi úti campusa számtalan sportolási lehetőséget biztosít az agrárhallgatóknak a tanulás mellett. A MÉK-re jelentkező fiatalok egy aktív és összetartó agrárközösség tagjai lehetnek.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szeptemberben induló képzésiről további részletek az egyetem honlapján találhatók.

Forrás: Debreceni Egyetem

Összeállította: Barna Ferenc