fbpx

Már a 6. Deutz-Fahr traktorukat vették át a Tűzkő Birtokon

Írta: Kristóf Imre - 2024 július 09. -Hirdetés

A Tolnai borvidék dombjain, Bátaapátiban lévő Tűzkő Birtok festői szépségű szőlőterületein fog dolgozni a cég legújabb ültetvényes kistraktora, melyet ünnepélyesen adtak át a Dorker Kft. képviselői.

„A jó borhoz jó minőségű szőlő kell”

Az ország egyik legrégebbi pincészete, a Tűzkő Birtok 180 hektár szőlőterületen gazdálkodik, és éves szinten nagyjából 2 millió liter bort készítenek. A szőlőműveléshez keskeny nyomtávú Deutz-Fahr traktorokat használnak. Dr. Erdélyi Árpád Ph.D, a cég ügyvezetője örömét fejezte ki, hogy már a 6. kistraktorral bővült most a gépi állomány. – A jó minőségű borhoz jó minőségű szőlő kell, ahhoz viszont precíz gépek kellenek, és ezt megtaláltuk a Deutz traktorokban. Nálunk a keskeny szőlősortáv miatt a kisebb nyomtávú, ültetvényes traktorokra van szükség. Száz lóerős traktorokat szoktunk használni, ezek megfelelően működnek a szőlőinkben. Különböző eszközöket tudunk rájuk szerelni, illetve csatlakoztatni. Nagyon fontos számunkra a kis fordulókör, a megbízhatóan működő gép, illetve a jó szervizhálózat. Az első Deutz-Fahr traktorunkat 2016-ban vásároltuk, elégedettek vagyunk velük, ezért döntöttünk úgy, hogy az első után maradtunk a bevált márkánál, és ma már a hatodik Deutz-Fahr traktort vehettük át a Dorker Kft. képviselőitől.

Dr. Erdélyi Árpád Ph.D,
Dr. Erdélyi Árpád Ph.D, a Tűzkő Birtok ügyvezetője átveszi az új traktort a Dorker Kft. képviselőitől

Mit is tud ez a gép?

A szőlőművelés gépi munkái közül kétfélét is láthattunk. Csonkázás és sorművelés folyt a felső táblában, mely utóbbit már a most átadott, új kistraktorral végezték. Az újdonsült gép bemutatására Szudár Zsoltot, a Dorker Kft. termékfelelősétkértük fel.– A Deutz-Fahr 5105 DF típusú traktora számos technikai újítással rendelkezik. Elsőként nézzük meg a motorját, ami egy FARMotion motor. Ezt a Deutz-Fahr kifejezetten mezőgazdasági célokra fejlesztette ki. Alacsony fordulatszámon nagy nyomatékot és maximális teljesítményt tud leadni, ezzel dinamikussá válik a munkavégzés. PowerShift váltóval van szerelve, ez egyedülálló módon 45 előre, illetve ugyanennyi hátra sebességfokozattal rendelkezik, mely tartalmazza a mászó fokozatot is. Az elektrohidraulikus irányváltóval kuplung nélküli irányváltást, a powerClutch gombbal (ami a váltókaron van elhelyezve) egy gombnyomással a sebességfokozatok kiválasztását tudjuk könnyedén elvégezni. Fontos a Stop&Go funkció is, amikor a traktor elindítása és megállítása szintén a kuplung használata nélkül alkalmazható. 

Szudár Zsolt a traktor motorját mutatja be
Szudár Zsolt a traktor motorját mutatja be

Elektromos hárompont-függesztőrendszer és túlnyomásos kabin

A traktor hidraulikarendszerét egy 64 literes hidraulikaszivattyú látja el. Hárompár kihelyezett csatlakozó található hátul, illetve kettő pár oldalt. EHR, elektromos hátsó hárompont-függesztőrendszerrel rendelkezik a gép, tehát kívülről lehet vezérelni a három pontot.  A TLT egy gombbal és elektrohidraulikus kezelőszervekkel aktiválható, ami sima indítást garantál 540, 540 Eco és 1000 fordulatszámon egyaránt. A kabin egy „Hydro Silent-Block”rugózórendszerre van felépítve. A 4. kategória szerinti, szűrőrendszerrel felszerelt, túlnyomásos szellőzőrendszer hatásos védelmet nyújt a traktorvezetőnek, hogy a terményvédő szerek kijuttathatók legyenek légzésvédő maszk vagy más egyéni védőfelszerelés használata nélkül is. Ezt a Deutz-Fahr ültetvényes traktort mindenkinek ajánlom, aki egy gazdaságos, hatékony és megbízható erőgépet szeretne vásárolni – zárta a bemutatót Szudár Zsolt, a Dorker Kft. termékfelelőse.

A Deutz-Fahr 5105 DF típusú traktor munka közben
A Deutz-Fahr 5105 DF típusú traktor munka közben

Dorker

Képek és videó: Horizont Média/ Kristóf Imre