Sok pénz megy a versenyképesség és hatékonyság növelésére

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 08.

A kormány ezelőtt sosem látott összeggel egészíti ki az Európai Uniótól érkező támogatást; minden korábbinál hangsúlyosabbak a fenntarthatósági törekvések – Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a K&H Agrár Klubon mutatta be, hogyan változik az ágazat támogatási rendszere 2023 után.

öntözés

Versenyképesség és hatékonyság, a támogatások zöme ezt célozza meg (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Megvan a mezőgazdaság támogatását megalapozó Stratégiai Terv

A KAP alapjaiban fog változni a 2023-ban kezdődő EU-s ciklusban. A tagországok ugyanis maguk dönthetik el, hogyan szeretnék elérni az EU által megfogalmazott célokat, amelyek a korábbiakhoz képest nemcsak mennyiségi és minőségi, hanem fenntarthatósági elvárásokat is tartalmaznak.

„Az új Közös Agrárpolitika keretében az EU által lehetővé tett maximális nagyságú forrással egészítjük ki a vidékfejlesztésben nyújtott támogatásokat, így összesen 4382 milliárd forintot lehet majd megpályázni. Azért döntöttünk így, mert ezek a források a vidékkel, mezőgazdasággal és élelmiszeriparral kapcsolatos célokra fordíthatók, amelyet stratégiai területnek tartunk. Ezzel segítjük elérni a következő időszak komoly fenntarthatósági törekvéseit is” – magyarázta Dr. Feldman Zsolt a szakma egyik legfontosabb fórumán, a K&H Agrár Klubon.

Az összes forrás több mint felét versenyképességet és hatékonyságot növelő beruházásokra szeretnék fordítani

A tervek szerint a második pillér keretének 36 százalékát zöld, kifejezetten a fenntarthatóságot segítő intézkedésekre fordítanák, ami a megemelt forrásoknak köszönhetően nagyságrendekkel több az eddigi ráfordításoknál. Ennek révén még hangsúlyosabb lehet az agrár-környezetgazdálkodási program és az ökológiai gazdálkodás támogatása.

Ezen túl a Stratégiai Terv (ST) kiemelt figyelmet fordít a kisebb gazdaságok segítésére, a termékpálya különböző szereplői közötti együttműködések erősítésére. Összesen várhatóan 160-165 ezer gazda részesülhet támogatásban az új ciklus alatt.

lovak

Az agrárcégeknek a fenntarthatósági feltételeknek kell megfelelniük (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője kiemelte

„Az agrárcégeknek a következő támogatási ciklusban szigorú fenntarthatósági feltételeknek kell megfelelniük, ha ki akarják használni az EU és a kormány nyújtotta lehetőséget. Ha azonban ez sikerül, akkor elmondhatjuk, hogy a magyar agrárium is jelentősen hozzájárul a bolygó jövőjének megóvásához.”

Magyarország december 31-ig nyújthatta be az EU-hoz az új KAP keretében érkező uniós források felhasználását bemutató magyar ST-t. Utolsó lépésként ezért társadalmi vitára bocsátották, hogy a lakosság és a szakma is jelezhesse észrevételeit, javaslatait.

Az Európai Bizottság várhatóan nyárig vizsgálja a tervet, életbe lépni pedig 2023. január 1-jén fog.

Forrás: K&H Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc