fbpx

50 milliós a keret húsgalamb tenyésztésre

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 08.

A tenyésztők 2022-ben is igényelhetnek támogatást hústermelésre szánt vagy annak előállítását célzó tenyésztési program keretében nevelt galamb vásárlására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Haszongalambok
2022-ben is támogatott a haszongalambok vásárlása (Fotó: Horizont Média/Archívum)

Haszongalamb a 72 órás vagy idősebb, hústermelésre vagy tenyésztésre szánt fogságban nevelt galamb

A gazdálkodók a 2022. január 15. és március 31. közötti időszakban beszerzett galambokra 2022-ben a korábbiakkal megegyező feltételekkel igényelhetnek támogatást, amelyre 50 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatási kérelmeket április 1-8. közötti időszakban lehet majd a Magyar Államkincstár elektronikus felületén keresztül benyújtani.

A támogatás jogszabályi alapja 50/2021. (XII. 29.) AM rendelettel módosított, a haszongalamb vásárlásához nyújtott csekély összegű támogatásról szóló 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet.

Nagy István szerint

Az eddig nyújtott támogatások eredményeként nőtt a rendszeres értékesítéshez szükséges árualap, és több fővárosi áruházban és étteremben már kapható húsgalamb, illetve galambból készült étel is.

2021 októberében a 80. OMÉK-on a vásárlók is a kezükbe vehették az első vákuumcsomagolt húsgalamb-combot és a friss előhűtött zsigerelt húsgalambot.

Youtube videó beágyazása

Tartsunk húsgalambot, megéri! (Videó: Horizont Média)

A Nemzeti Húsgalamb Program 2018-ban indult.

Forrás: AM, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc