fbpx

Népszerű a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szak Szegeden

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 02.

Rekordszámú hallgató került be az általános felvételi eljárásban az SZTE Mezőgazdasági Karára – olvasható a Szegedi Tudományegyetem tájékoztatójában.

Napraforgó
Egyre népszerűbb az agrárszakma a fiatalok körében (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A legnépszerűbbek a Mezőgazdasági mérnöki és a Vidékfejlesztési agrármérnöki szakok

Ebben az évben 88,8 százalékkal növelte az általános felvételi eljárásban felvett hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. Országosan is magasabb a felvettek aránya – mondta dr. habil. Mikó Edit, dékán a július végén tartott sajtótájékoztatón. Ismertette az általános felvételi eljárás módosult szabályait, valamint hozzátette, jelenleg a magyar nyelvű képzésre felvett hallgatók létszáma ismert, hiszen az angol nyelvű Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra történő jelentkezés még nem zárult le.

Dr. habil. Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes elmondta, a 2023-as általános felvételi eljárásban 302 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára. A felvett hallgatók 84 %-át alapképzésre, 16%-ukat pedig felsőoktatási szakképzésre vették fel. A legnépszerűbb szak a Mezőgazdasági mérnöki, valamint a Vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak volt. A ponthatárokat illetően változatos kép alakult ki – ismertette az oktatási dékánhelyettes – hiszen ezek 200 illetve 478 pont között alakultak, ez azt jelenti, hogy volt olyan hallgató, aki igen magas pontszámmal került be a Mezőgazdasági Karra.

Még jön a pótfelvételi

Dr. habil. Komarek Levente kiemelte, a hallgatói létszám további emelkedése várható, hiszen csak az általános felvételi eljárás zárult le, a pótfelvételi jelenleg is zajlik, az SZTE Mezőgazdasági Kar meghirdetett képzéseire 2023. augusztus 6-ig lehet jelentkezni, online formában, a www.felvi.hu oldalon keresztül. Emlékeztetett, a pótfelvételin csak azok a diákok jelentkezhetnek, akik az idén nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek az általános felvételi eljárásban egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A pótfelvételi ponthatárok augusztus végén lesznek nyilvánosak.

Hozzátette, az angol nyelvű Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra augusztus végén zárul le a felvételi, emellett szakirányú továbbképzéseket is indít szeptembertől az SZTE Mezőgazdasági Kar, amelyre 2023. augusztus 21-ig lehet jelentkezni, ez tovább növelheti majd a hallgatói létszámot.

A dékán és helyettesei
Dr. habil. Komarek Levente, oktatási dékánhelyettes; dr. habil. Mikó Edit, dékán és dr. Hupuczi Júlia, általános dékánhelyettes (fotó: SZTE)

A duális képzés nappali tagozaton mind a négy alapképzési szakon választható

Dr. Hupuczi Júlia, általános dékánhelyettes, duális képzési koordinátor hangsúlyozta, hogy a duális képzés nappali tagozaton, az SZTE Mezőgazdasági Kar mind a négy alapképzési szakán választható. Erre a jelentkezési időszak most indul. Feltétele, hogy a hallgató felvételt nyerjen a felsőoktatási intézménybe, a következő lépés a partnercég kiválasztása, ahol egy munkahelyi beszélgetésen is meg kell felelnie a hallgatónak, ezután kezdheti meg tanulmányait ebben a képzési formában. „A duális képzés a teljes képzési időre szól” – mondta az általános dékánhelyettes. Hét féléven keresztül a Mezőgazdasági Kar egyetemi hallgatója a választott partnercégnél gyakorlati munkát végez, így már friss diplomásként 3,5 éves munkatapasztalatra tehet szert.

Szerződéskötésre az augusztus és a szeptember áll rendelkezésre, ezért Dr. Hupuczi Júlia arra kérte az érintett hallgatókat, hogy a kar honlapján megtalálható elérhetőségeken vegyék fel a kapcsolatot velük, így segíthetnek a személyre szabott vállalati partner megtalálásában. Hozzátette, a duális képzéshez motivált hallgatókra van szükség, akik vállalják, hogy egyetemi tanulmányaik mellett plusz gyakorlati képzésen vesznek részt vállalati környezetben, ugyanakkor mindezért a teljes képzési idő alatt havi fix ösztöndíjat kapnak, amely a mindenkori minimálbér 65%-a.

Az első teljesített félév után is van lehetőség duális képzési formára váltani – mondta az általános dékánhelyettes –, így elmondható, hogy általában a nappali képzésben, alapképzési szakon tanuló hallgatók mintegy 10-12%-a választja ezt a képzési formát.

A megnövekedett hallgatói létszám logisztikai feladatokat is adott

Szeptemberre felújított tantermeket alakíttatnak ki a Mezőgazdasági Kar Andrássy úti épületében.

Bevonják az oktatásba az intézmény Tankács Ferenc Képző Központját, amely az SZTE Tangazdaság területén helyezkedik el. Itt elsősorban a gyakorlati képzések és a szakirányú továbbképzések kapnak majd helyet.

Forrás: SZTE