fbpx

20 faj, 100 fajta, 300 parcella, 2500 vendég

Írta: Kristóf Imre - 2018 augusztus 03.

Nemzetközi fajtabemutató a Karintiával

Június 12-én Ausztria keleti felén, a magyar határhoz közeli Marcheggen tartotta nemzetközi fajtabemutatóját – a Mauthner cégcsoport több testvércégével együtt – a Karintia Kft. Háromszáz parcellán több mint húsz növényfaj, száz fajtáját tekinthették meg az érdeklődők, köztük bőtermő és prémium fajtákat, továbbá olyan ígéretes fajtajelölteket is, amelyek még tesztelés alatt vannak. A nemzetközi bemutatón a gazdák láthattak még növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási kísérleteket, valamint old timer traktorkiállításon, drónbemutatón, borkóstolón, és számos pódiumbeszélgetésen is részt vehettek.

Kivételes helyzetben van a Karintia Kft., hiszen a Mauthner cégcsoporthoz három nemesítőház is tartozik, és ezek kínálatából tudjuk kiválasztani azokat a fajtákat, amelyeket Magyarországon tesztelnek, és sikeres szereplésük esetén vállhatnak önálló fajtákká, majd kerülhetnek be a köztermesztésbe mint ajánlott vetőmagok – nyilatkozta lapunknak Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője (képünkön).

A fajtanemesítés a 70 éves kutatóbázissal rendelkező Probstdorfban történik, amelynek klimatikus adottságai – a közelsége miatt – megegyeznek a marcheggi fajtabemutatóéval, azaz kifejezetten csapadékszegény, száraz területű. A magyar határ közelében nemesített fajtákat Magyarországon teszteljük.

Az itt jól szereplő fajták alkalmasak a pannon régió több országában (így hazánkban is) a termesztésre, legyenek azok bőtermő vagy a magas minőséget jelentő prémium fajták.

A Karintia Kft. nem csak a fajtákat forgalmazza és állítja elő Magyarországon, hanem termesztéstechnológiát, ehhez megfelelő növényvédőszert és műtrágyát is kínál a termesztőknek, valamint a termést felvásárolja és forgalmazza belföldön és Közép-Európában egyaránt – hangsúlyozta a cégvezető.

Régóta ápolunk jó kapcsolatot a Karintia Kft.-vel, a területi képviselőjük invitált meg erre a nemzetközi bemutatóra – mondta érdeklődésünkre Kauser Jakab (képünkön), aki a Székesfehérvárhoz közeli Sárkeszin lévő családi gazdaságukban, fő profilként 700 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. A növényorvosi diplomával is rendelkező, 25 éves szakember úgy fogalmaz, hogy intenzív, de fenntartható technológiát valósítanak meg. Precíziós gazdálkodást folytatnak, ami azt jelenti, hogy a fölöslegesen kijuttatott inputanyagokat minimalizálják, ezáltal a fenntarthatóvá teszik a termelést. – A Karintia cég alapvetően bőtermő, illetve prémium fajtákat forgalmaz. Mi általában ennek a kettőnek a keverékét keressük, amely a tapasztalatom szerint az őszi búza fajták közül a Gaudio-ban tökéletesen érvényesül, ugyanis nagy termés párosul jó minőséggel – emelte ki a gazdálkodó.

Az itt látható búzafajták közül melyiket termesztik?

– A Karintia fajtasorából elvetettünk 8 fajtát. A Pedro és a Balaton mellett a legújabb Maurizio-t és a Topkapi-t is kipróbáltuk. A 200 kilós mellett, mindegyik fajta esetében, kísérletképpen 150 kg-os vetésnormát is alkalmaztunk.

Mik a tapasztalataik?

– Tapasztalatunk nagyüzemi körülmények között a Gaudio-ról és a Pedro-ról van. A tavalyi évben a bő termés mellett, nagyon jó malomipari, illetve javító minőséget is tudott a két fajta.

Miért kísérleteznek új fajtákkal, ha már bevált fajtáik is vannak?

– A nálunk jól teljesítő fajták és hibridek adják a termesztésünk alapját, de a genetikai előrehaladás, a termesztéstechnológia folyamatos fejlődése megkívánja, hogy keressük az újat. A 150 kg-os vetési normát ajánlják az osztrák nemesítőházak, mi ezt teszteljük. A régiónkban egyre jobban előre jönnek a vetési idők, jellemzőek már a szeptember végi vetések, és nem csak a hibridbúzák esetében, hanem a fajtabúzáknál is. A tapasztalatunk az, hogy ha előrehozzuk a vetési időt, le lehet csökkenteni a kivetett mag mennyiségét, hogyha viszont megcsúszunk a mag földbejuttatásának idejével, akkor a magszámot növelni kell.

Bőtermő és prémium

Sokan gondolkodnak, hogy milyen fajtát vessenek e szegmensekben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a piac nem nagyon fizette meg a prémium minőséget, ezért inkább a bőtermő – nagy mennyiséget adó – fajták felé fordultak a gazdák. Mi azt javasoljuk, hogy porlasztani kell a kockázatot, a termelők válasszanak bőtermő és prémium fajtát is, azért, hogy ha az egyik nem jön be, a másik tud kompenzálni – osztotta meg velünk a tapasztalatait Fejes Vilmos, a Karintia Kft. vetőmagüzletág-vezetője (képünkön) és bemutatta a cégük kínálatát.

Bőtermő őszi búzák

A bőtermő fajtáink közül a legismertebb a kiemelkedő terméspotenciálú, alacsony szárú, megdőlésre nem hajlamos, nagy szárszilárdságú Barok, és a szintén alacsony szármagasságú, korai érésű, jól bokrosodó, kiváló szárazságtűrésű, NAK termésversenygyőztes Balaton. A Rebell egy viszonylag újfajta a kínálatunkban, amely kimagasló termés mellett is képes malmi minőséget adni. A Gaudio szálkás kalászú, korai fajta, direkt ajánljuk a nagyvadak által károsított területekre. A Pedro tar kalászú, középérésű, és a bőtermők közül a legjobb paraméterekkel bír – mutatta be a fajtáikat a Karintia Kft. szakembere.

Prémium kalászosok

A prémiumszegmensből alapvetően a jól ismert korai érésű, kiváló télállóságú és kimagasló malomipari értékű Midas, a korai érésű és kalászhányású, rendkívül magas fehérje és sütőipari minőségű Adesso fajtáinkkal vagyunk itt, de bemutatkozik most két új fajtánk a Topkapi illetve a Maurizio is. Idéntől már lehet ezeket is a Karintia Kft-nél rendelni.

Új őszi sörárpa a kínálatban

A Karintia évek óta növeli piaci részesedését a sörárpa felvásárlásban. Az Axioma őszi sörárpával váltottunk, mert azt gondoljuk, hogy Magyarországon a száraz tavasz miatt, ősszel tudunk jobban sörárpát termelni, ezért vettük fel a kínálatunkba, a malátázók által keresett sörárpát is.

Hatsoros kalászú őszi árpa

Az Alora közép korai érésű, speciálisan a magyar éghajlatra nemesített hatsoros kalászú, kiváló ellenálló-képességű és kiemelkedően magas hozamú őszi árpa.

Prémium őszi durumbúza

Az elmúlt években nagy különbség volt a durum- és a lágybúza ára között, az idei évben ez egy picit csökkent, de aratásra ismét jobb árat remélünk a durumbúzában. Az Auradur fajtánkat a jó télállósága, kiváló szárazságtűrése, magas sikér- és nyersfehérje-tartalma teszi értékes fajtává. Durum fajtáinkat név szerint keresik az olaszországi malmok– tette hozzá a Karintia szakembere.

Kristóf Imre

Maradt kérdése? http://www.karintia.hu

Felvételeink, videó: https://agraragazat.hu/galeriak