Bezárás

A parlagfű természetes ellensége

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 12.

Elsősorban a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány határozza meg a parlagfű természetes ellenségének számító olajosbogár terjedését– olvasható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatóinak az Agricultural and Forest Entomology szaklapban megjelent cikkében.

Parlagfű olajosbogár
Sokat segíthet a természetes ellenség, de vizsgálni kell, hogy mit fogyaszt még (fotó: izeltlabuak.hu)

Milliók életét nehezíti meg

Világszerte agresszíven terjed parlagfű, mivel egy rendkívül allergén inváziós növény, nagyon sok ember szenved tőle. Ennek köszönhető, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek azok az elképzelések, amelyek a parlagfű gyors terjedését valamilyen természetes ellenség betelepítésével fognák vissza.

Az egyik legfontosabb ilyen természetes ellenség a parlagfű olajosbogár, ami a növényhez hasonlóan Észak-Amerikában őshonos, de részben spontán módon, részben pedig tudatos betelepítés következtében már Európában és Ázsiában is meghonosodott. A faj 2020 óta Magyarországon is jelen van, bár egyelőre még csak Budapest környékén lehet találkozni vele.

A parlagfű olajosbogár terjedésének lehetne örülni

A bogár a parlagfű friss növényi részeinek elfogyasztásával bizonyítottan képes csökkenteni a pollenszórás dinamikáját, azaz jelenléte nagy könnyebbséget okoz az allergiásoknak. Azonban a kutatások során az is kiderült, hogy a parlagfű mellett örömmel fogyaszt más fészkes virágzatú növényeket, így napraforgót is.

Így jelen pillanatban még nem egyértelmű, hogy a szándékos betelepítésével valóban jót teszünk-e vagy csak további problémákat generálunk a mezőgazdaságban.

A parlagfű olajosbogár terjedése
Palerktikus terjedés grafikai megjelenítése (forrás: MATE)

Mi befolyásolja leginkább az olajosbogár térhódítását?

A témával kapcsolatban kerestek választ a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének és Növényvédelmi Intézetének kutatói: Keszthelyi Sándor, Kazinczi Gabriella és Somfalvi-Tóth Katalin. Egy komplex elemzés során annak jártak utána, hogy a különféle földrajzi és meteorológiai tényezők közül mi befolyásolja leginkább a bogár térhódítását és annak ütemét.

„Kiderült, hogy a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány befolyásolja leginkább a parlagfű olajosbogár terjedésének irányait. Jól látszik például, hogy az Alpok vonulatánál és a Távol-Keleten is a fő domborzati elemeket követte, de követi azokat a kereskedelmi útvonalakat, országutakat, autópályákat is, ahol elsődleges tápláléka, azaz maga a parlagfű is gyakori. Az adatok alapján ráadásul azt is megállapítottuk, hogy rajzása azzal az ún. zöldtömeg képződési időszakkal esik egybe, amikor a parlagfű növekszik és virágzik, ami valamilyen szinten megnyugtató lehet a napraforgó vonatkozásában” – mutatott rá Keszthelyi Sándor egyetemi tanár, a nívós szaklapban megjelent tanulmány első szerzője.

A MATE kutatói a négyzetkilométeres felbontásban rendelkezésre álló meteorológiai adatok elemzésével azt is megállapították, hogy egy adott területen a bogárnak hány generációja fejlődhet ki egy éven belül.

A parlagfű olajosbogár terjedése
Az elemzés eredményeinek grafikai megjelenítése négy szempont szerint (forrás: MATE)

Forrás: MATE/Sajtóközlemény