fbpx

Kéknyelv-betegség ütötte fel a fejét Nagy-Britanniában

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 12.

A szarvasmarhán kívül a kecskét, a juhokat is megfertőzheti a kéknyelv-betegség. A fertőzéses zóna közel van a francia partokhoz.

szarvasmarha juh kecske
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A hónap elején a brit Állat- és Növényegészségügyi Ügynökség (APHA) és a Pirbright Intézet azonosította a betegségek első esetét az országban. A hatóságok szerint a kéknyelv-betegség nem érinti sem az embereket, sem az élelmiszerbiztonságot. Azóta összesen 4 esetet derítettek fel, és az érintett gazdaságok körül 10 km-es ideiglenes ellenőrzési zónát jelöltek ki, hogy korlátozzák a fertőzésre fogékony állatok mozgását. Az Egyesült Királyságból származó kérődzők további értesítésig nem exportálhatók egyetlen GB Assembly Centerből sem az Európai Unióba, illetve nem vihetők át Észak-Írországba.

A vírus szúnyogcsípéssel terjed, és a teheneket, kecskéket, juhokat és más teveféléket is érinthet. A szúnyogok április és november között a legaktívabbak, és nem minden fogékony állaton mutatkozik azonnali vagy bármilyen jele a vírusfertőzésnek. Az Egyesült Királyságban az esetek mindegyike Kentben található, az ország délkeleti részén, a legközelebbi ponton pedig mindössze 20 mérföldre Franciaországtól. A brit állategészségügy éberségre inti a gazdálkodókat, mert a betegség továbbra is fenyegetést jelent, annak ellenére, hogy közeledik a szúnyog-szezon vége.

A fertőzés Európában is több helyütt megjelent az ősszel: erről itt és itt írtunk legutóbb.