Mit tehet a gazda, hogy megkönnyítse a közlekedők dolgát

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 27.

A nyári időszakban egyre több mezőgazdasági járművel találkozhatnak a közlekedők az aratási munkákhoz kapcsolódóan a megnövekedett autósforgalom mellett. Ezek a munkagépek jellemzően az átlagosaknál jóval szélesebbek, nagyobb figyelmet követelnek a közlekedés minden résztvevőjétől, beleértve a gépek sofőrjeit is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) ezért újabb közös videóban igyekeznek erre felhívni a figyelmet.

Munkagép az úton
Szembejövő forgalom esetén a gépkezelőknek javasolt a megfelelő helyre félrehúzódnia

A nagyobb munkagépeket kellő körültekintéssel szabad csak megelőzni

A két szervezet legújabb közös videójában arra hívják fel a figyelmet a szakemberek, hogyan érdemes a széles járművek környezetében közlekedni és mit tehetnek a gazdák, hogy megkönnyítsék a többi közlekedő dolgát.

A közlekedőknek érdemes szem előtt tartani, hogy egyes térségekben a szokásosnál is több mezőgazdasági járművel találkozhatnak, ezért fokozott óvatosságot, türelmet és megértést kérnek tőlük a szakemberek. A nagyobb munkagépeket kellő körültekintéssel szabad csak megelőzni, a balesetveszélyes és meggondolatlan manőverek helyett érdemes türelmesen kivárni, amíg a járművek vezetői le tudnak húzódni és biztonságosan meg lehet előzni őket.

Szembejövő forgalom esetén a gépkezelőknek javasolt félrehúzódnia

A passzív eszközök mellett sokat tehetnek a mezőgazdasági gépek sofőrjei is, érdemes figyelnie arra, hogy széles eszközeikkel elkerüljék az útmenti táblák, korlátok, útszéljelzők megsértését, illetve amennyiben az adott út szélessége engedi, fontos, hogy ne a padkán közlekedjenek egy kerékkel.

Szembejövő forgalom esetén a gépkezelőknek javasolt inkább a megfelelő helyre félrehúzódva többször megállniuk útjuk során.

Széles járművek, speciális tulajdonságokkal

A Magyar Közút és a MEGFOSZ együttműködési megállapodásának részeként a társaságok a jövőben további közös edukációs tartalmakkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést. A két szervezet így továbbra is arra kér valamennyi közlekedőt, hogy figyeljenek, vigyázzanak egymásra az országos utakon is.

Forrás: Közös sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc