fbpx

Új támogatási időszak, változnak a szabályok

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 16.

Változnak a területalapú támogatások szabályai, új támogatási formák is megjelennek, és indul az Agrár-ökológiai Program is, éppen ezért fontos, hogy a gazdák felkészülten várják a tavaszt – mondta Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

A művelt terület, februári reggel
Változnak a támogatások szabályai, de új formákat is tartalmaz a rendszer (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A mezőgazdasági termelők megismerjék meg a lehetőségeket és feltételeket

A gazdák tájékoztatása érdekében az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakemberei országjárást tartanak, legutóbb Nagy István számolt be a 2027-ig tartó időszakban esedékes, fontos, az Európai Unió által előírt változásokról a kalocsai és környéki gazdáknak. A szaktárca célja, hogy áprilisra, az egységes kérelmek benyújtási időpontjára a termelők megismerjék a lehetőségeket és feltételeket.

A fórumokon a gazdáknak elmondják az őket érintő legfontosabb újdonságokat, a támogatások igénybevételének legfőbb kritériumait, és lehetőségük van feltenni a kérdéseiket is.

Saját honlapja lesz az agrártámogatási rendszernek

Ezen felül a szaktárca és a NAK felkészíti a falugazdászokat és a szaktanácsadókat is, akikhez a gazdálkodók bátran fordulhatnak, sőt, tájékoztató anyagokat és videókat is közzétesznek, saját honlapja lesz az agrártámogatási rendszernek, melyen minden fontos információt elérhetnek majd az érdeklődők.

Fontos, hogy az információt minél több termelőhöz eljussanak – ennek érdekében mindent megtesznek a minisztérium és a kamara szakemberei. A tét nagy, hiszen a tavasszal benyújtható egységes kérelmekkel öt jogcímen összesen 1340 millió euró közvetlen terület- és állatalapú támogatás igényelhető.

A kalocsai fórum, Nagy István
Fontos, hogy a gazdák az információk birtokában helyes döntéseket hozzanak (fotó: Vermes Tibor)

A gazdák pénzügyi támogatása biztosított

A KAP Stratégiai Terv keretében 5377 milliárd forint érkezik a magyar agrárium finanszírozására 2027-ig. A Terv középpontjában a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztések és a generációváltás ösztönzése állnak.

Lényeges, hogy a gazdák 2023-ban tájékozottan döntsenek, behatóan ismerjék a támogatási elemeket, hogy élni tudjanak ezekkel a történelmi lehetőségekkel. Ennyi forrás még sosem állt a mezőgazdaság rendelkezésére.

Forrás: AM/Sajtóközlemény