fbpx

Természeti kincs, felelősen kell gazdálkodnunk vele

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 11.

Tájegységeinknek jellegzetes arculatához a vadfajok ugyanúgy hozzátartoznak, mint a hegyek, a síkságok, a folyók vagy az erdők. Büszkék vagyunk hazánk vadállományára, amely természeti kincs, ezért felelősen kell gazdálkodnunk vele, hogy megőrizzük a jövő generációi számára – mondta Nagy István agrárminiszter a 29. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás (FeHoVa) megnyitóján.

FeHoVa
Alapvető agrérérdek a biológiai sokféleség megőrzése (fotó: AM)

Az egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállomány fenntartásában a vadászat kulcsfontosságú

A hivatásos vadászok időt és energiát nem sajnálva járják egész évben a vadászterületeket, szerepük nélkülözhetetlen a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodásban. A miniszter elmondta, hazánk évszázados vadászati kultúrája gyökereiben mindmáig változatlan, ezért biztosítanunk kell, hogy a felnövekvő nemzedék ifjú vadászai ugyanolyan kötelességtudó és becsületes vadgazdálkodókká váljanak, mint az elmúlt korok világhírnévre szert tevő vadászai.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény és végrehajtási rendeletének átfogó módosítása hozzájárult ahhoz, hogy korunk igényeihez és elvárásaihoz alkalmazkodó, de hagyományainkkal nem szakító vadászati és vadgazdálkodási tevékenység folyhasson az országban. A megújult jogszabály ma hangsúlyosabban szól a biológiai sokféleség megőrzéséről és a fenntartható vadgazdálkodásról, ezzel együtt biztosítja a természetvédelemmel, a mező- és erdőgazdálkodással való összhang megteremtését.

FeHoVa
A miniszter az erdőgazdálkodásra is kitért (fotó: AM)

Az erdő folyamatosan megújuló természeti erőforrás

Fontos terület a témában az erdőgazdálkodás is, hiszen erdeink nélkül vadállomány sem létezne. Az erdészeti szakemberek azt tartják szem előtt, hogy a gazdálkodási lehetőségek a jövő nemzedékei számára is fennmaradjanak, egyúttal megőrizzék a biológiai sokféleséget, életképességet, továbbá megfeleljenek a társadalmi igényeknek és a gazdasági követelményeknek is.

Az erdő folyamatosan megújuló természeti erőforrás, ezért a megóvása az államra, az erdőtulajdonosra, az erdőgazdálkodóra, valamint az erdőt bármilyen módon igénybe vevőre egyaránt kötelezettségeket ró.

Magyarország 1921 óta megduplázta, 11-ről 22 százalékra növelte erdőterületeinek nagyságát.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc