fbpx

Ezt is fogják ellenőrizni, ha támogatást igényeltél

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 09.

A termeléshez kötött támogatások feltételrendszerének összhangban kell lennie a víz keretirányelv célkitűzéseivel. Ezt célzott helyszíni ellenőrzések keretében vizsgálják majd a hatóságok. Ehhez készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) útmutatót, mely portáljukról elérhető.

Gyümölcsfa virágja
Az extenzív és intenzív gyümölcstermesztés érintve a témában (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A víz mennyiségi és minőségi védelmét garantáló előírás

A 2023-ban induló új támogatási rendszer alapjait lefektető uniós joganyagban megjelenik egy olyan új elvárás, miszerint a termeléshez kötött támogatások feltételrendszerének összhangban kell lennie a víz keretirányelv célkitűzéseivel. Ezt, a víz mennyiségi és minőségi védelmét garantáló előírásokat ellenőrzik is majd a hatóságok.

Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során sikerült elérni, hogy az elvárt többlet ellenőrzést a jogcímek egy szűkített körére kelljen csak alkalmazni, így azt nem kell alkalmazni a szemes és szálas fehérje, az ipari olajnövény, valamint az anyajuh, anyatehén és hízott bika jogcímek kedvezményezettjeire.

Az érintett jogcímek, ahol ellenőrzésre kell számolni:

  • cukorrépa –;
  • rizs –;
  • zöldségnövény –;
  • ipari zöldségnövény termesztés;
  • extenzív és intenzív gyümölcstermesztés;
  • tejhasznú tehéntartás támogatása.

A NAK egy útmutatót is készített arról, hogy a Víz Keretirányelvvel való összhang megteremtése hogyan jelenik meg a nemzeti joganyagban, illetve annak milyen gyakorlati vetületei lesznek a kérelmek ellenőrzése és elbírálása során.

További részletek elérhetők az Agrárminisztérium és a NAK által közösen működtetett KAP oldalon.

Támogatásokkal, pályázatokkal kapcsolatos cikkeink megtalálhatóak portálunk tematikus rovatában.

Forrás: NAK