fbpx

Csökken a támogatási összeg, ha csúszik a benyújtás

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 04.

Itt a május, a hónap közepéig nyújthatók be az egységes kérelmek szankció nélkül. Aki elmulasztja az elsődleges határidőt (2022. május 16.), annak – az eltett napokkal arányosan csökkentett – támogatási összeggel kell számolnia.

Mezőgazdasági terület a falu határában
Május első felében adhatják be a mezőgazdasági termelők az egységes kérelmeket szankció nélkül (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Egy százalékkel csökken

A mezőgazdaság érintett szereplőinek 2022. május 16-ig van lehetőségük szankciómentesen benyújtaniuk az egységes kérelmet. Ezt követően is beadható a kérelem (a következő, egy százalékos időszak a 2022. május 17. és június 9. közötti napok), azonban ilyenkor azok már nem teljesértékűek, az elfogadott támogatási összeget, a mulasztott munkanaponként 1%-kal csökkenti a MÁK.

A május 16-ig benyújtott kérelmeken – támogatás-csökkentés nélkül – május 31.-én éjfélig lehet módosítani.

A 2022. június 1. és június 9. közötti módosítás azonban már – az érintett tételre járó támogatási összegre vonatkozóan – a munkanaponkénti 1%-os csökkentéssel jár.

2022. június 10-től a már beadott kérelmek módosítására, új kérelem benyújtására nincs lehetőség.

Közvetlen állatlétszám alapú támogatás is benyújtható, de

Az egységes kérelem keretében lehetőség van állatlétszám alapú közvetlen és vidékfejlesztési programból finanszírozott támogatási kérelmek benyújtására is.

A közvetlen állatlétszám alapú támogatások esetében is levonásra kerül kérelemszinten az 1%-os munkanaponkénti csökkentés május 17.-t követően!

Korábbi cikkünkben részletesebben foglalkoztunk a kérelmek beadásával. Az adminisztrációs feladatok végrehajtásában, a kérelmek összeállításában a NAK falugazdászai segítséget nyújtanak a kérelmezőknek.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc