fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző – 2017 március

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 07.

Műtrágya

Megnyugvással kezdődött a február nitrogénfronton. Az árak stabilizálódni kezdtek, az első hetekben gyakorlatilag megállt az emelkedés. Egyelőre még nem mutatja a piac annak jelét, hogy hirtelen esni kezdene, inkább a stabil árak a jellemzőek. Érdekessége a piacnak, hogy Ázsiában még érezhető volt enyhe erősödés, ezzel szemben néhány európai, illetve dél-amerikai kikötőben inkább kisebb gyengülésről lehetett hallani. Az urea, azaz karbamidárak példának okáért enyhén, átlagosan 5 dollárral gyengültek a horvát vagy román kikötőkben, a Balti térségben inkább 1-3 dollárral továbbra is erősödtek. Így a horvát vagy román árszint már tonnánkénti 270 dolláros ár alatt mozgott. A hó eleji kínai emelkedés akár annak is betudható volt, hogy most ért véget a hagyományos kínai újév, azaz mindenki visszament dolgozni a többnapos ünnep után. Érdemes kivárni az elkövetkező heteket, hogy miként alakul az ottani árszint, megnyugszik-e a piac, rendeződik-e a kereslet a kihagyás elteltével.

Havi Mezőgazdasági Árelemző - 2017 március

Ukrajnában újfent elindult a Cherkassy nitrogéntermelés. Még november tájékán függesztették fel a gyártást a magas gázárak következtében. Egyes vélemények szerint a gázellátás miatti nyomásnak is köszönhető volt, mindenesetre most újfent termelhet a gyár. Napi 1500 tonna ammóniát és 2000 tonna karbamidot tud kibocsátani, ami extra mennyiség a kínálati oldalon, és szintén az árak stabilitásának kedvez, igaz ugyan, hogy a helyi, ukrán kereslet erősödését várja mindenki az idei évre. Ukrajna felé az orosz export eddig számottevő volt, egyelőre ennek csökkenéséről nem lehetett hallani a piacon, de amennyiben az ukrán termelés át tudja venni akár részlegesen is az orosz áruk helyét, akkor azoknak új piacot kell találniuk, feltehetően az EU-ban vagy Észak-Afrikában.

A globális piacon Dél-Amerikának köszönhetően felgyorsult a foszforár erősödése. A MAP/DAP árak az európai kikötőkben akár tonnánként 10 dollár feletti erősödést is tudtak produkálni február első heteiben. Ezt most kivételesen az OCP-csoport nem produkálta, igaz, ők már korábban erősítették az áraikat, amit most a többi piaci résztvevő is követett. Az értékesítések nagy része Dél-Amerikába tart, márciusi érkezésekkel, elvégre ott jön az őszi szezon.

A fekete-tengeri árak egyelőre 350 dolláros szint alatt mozognak, míg a balti kikötőkben akár már tonnánként 360 dolláros értékesítésről is lehetett a piacon hallani. Gyakorlatilag az árak szinte mindenhol erősödtek Argentínától kezdve az Egyesült Államokon át, Kínán át Európáig.

Mint azt már korábban is jeleztük, a káliumágazat is nyilvánvalóan szeretné majd a részét kivenni az erősödésből, aminek a kereslet alapot is tudott biztosítani. Februárban egyelőre nem lehetett nagy emelkedésről beszélni, inkább stagnált az első hetekben a piac, de a kínálat egyre szűkösebbé vált a világpiacon. Arról már előző havi beszámolónkban is írtunk, hogy egyes gyártók már eladták a termelésüket az elkövetkező hónapra, ez a helyzet most továbbgyűrűzött. Hírek szerint már márciusi-áprilisi szállításokkal tudnak csak vállalni kötéseket. A szezonban mindezek hallatán nehéz elképzelni, hogy az árakban gyengülés következne be, inkább az erősödés felé látszik tolódni a piac. Ennek mértéke persze kérdéses, több tényezőtől is függhet az elkövetkező időszakban. Az egyik ilyen tényező a kínai szállításokra az egyezség, ami minden évben valamilyen szinten meghatározó az áralakításokban.

Gabona

Cikkünk leadásának határidejéig az Európában irányadó Párizsi Árutőzsdén a búza ára gyakorlatilag folyamatos erősödést produkált a februári hónapban (lásd 1. ábra). A tonnánkénti erősödés mértéke már a 8 eurót is közelíti, amivel az őszi árak felé tolódott az árszint. A 2. és 3. ábrákon láthatóan ugyanez az erősödési ütem jellemző volt a kukoricaárakra is, nem csupán Európában, de a globális piacon iránymutató Chicago-i Árutőzsdén is. Mint látható, a korábbi, időnként ellenkező irányú mozgások most nem mutatkoztak sem az árutermékek, sem a kontinensek piacai között, mindenhol hasonló emelkedést lehetett tapasztalni. Technikai elemzések alapján a rövid távú trend egyelőre további emelkedést hozhat. Az amerikai árutőzsdéken a spekulatív tőke egyre nagyobb mértékben mozdult meg a gabonák, árutermékek felé. Ez egyfelől egy fedezeti ügyletként is felfogható a várható infláció ellen, de másrészről a kukorica és búzaárak relatív alacsony szinten vannak az elmúlt 10 év átlagaihoz képest. Ez már nem mondható el a szójabab esetében, mindennek ellenére még ott is hosszú pozíciót épített ki a spekulatív tőke.

Búzafronton a piaci elemzések, kínálat-/keresletszámítások terén csökkenésről adtak hírt a búza várható zárókészletét figyelembe véve. Ez globális szinten akár az 5 millió tonnát is elérheti, ami egyrészről kieső kínálatnak, illetve növekvő keresleti kilátásoknak is köszönhető. Az unióban nagy változásokról egyelőre nem lehetett hallani, azonban a terméskiesés érintheti Ukrajnát és Kazakhsztánt is.

Kukoricafronton szintén csökkenést kalkuláltak az elemzők a várható globális átmenőkészlet tekintetében. Az ottani 3 millió tonnás csökkenés azonban nem hasonló mértékű, mint búzafronton az 5 millió tonnás, elvégre az idei adatok alapján ennek mértéke a termésre vetítve 0,2%, míg a búzának közel 0,7%. Kukoricánál egyelőre nem rosszak a kilátások az európai régió tekintetében. Az ukránoknál a búza terméskiesésével egy ütemben magasabb kukoricamennyiséggel lehet számolni az idei szezonra, míg az unióban egyes elemzők véleménye szerint enyhén csökkenő felhasználás következtében közel 12 és fél millió tonna zárókészlettel lehet kalkulálni. A FOB dunai kukoricaárak február közepén 42-43 ezer forintos szinteken mozogtak, a megfelelő növekményekkel az elkövetkező hónapokra. A jövő évi termést 45 ezer forint alatt lehetett értékesíteni hasonló paritáson.

1. ábra A márciusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

1. ábra A márciusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

2. ábra A márciusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, forrás: barchart.com

2. ábra A márciusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, forrás: barchart.com

3. ábra A márciusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

3. ábra A márciusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, forrás: barchart.com

Takarmány

A nemzetközi piacon a szójadara ára egy január közepi erősödést, majd korrekciót követően stabilan tartotta magát februárban. Ez nyilván a nagyobb tőke megjelenésének is köszönhető volt, de, mint már említettük, a búzával és kukoricával ellentétben a szójabab ára már alapvetően magasan van a búza és a kukorica jegyzéseihez képest. Amennyiben a fundamentumokat nézzük, az USDA februári jelentése gyakorlatilag neutrális volt a szójabab tekintetében, aminek következtében ugyan csökkenésnek indult a szójabab ára, de utána az adott csökkenést hamar visszanyerte a termék. A dél-amerikai termés továbbra is rekord szinteken van. A globális készletnagyság szintén rekord szinteken van, a felhasználás tekintetében 24,3%-on áll a készlet nagysága, ami igen jelentős nagyságú. Gyakorlatilag a legerősebb árfelhajtó hatás az időjárás, ami továbbra sem kedvező. Ahol szárazság kellene, ott esik, ahol eső kellene, ott szárazság van. A legnagyobb brazil szójababtermelő vidéken, az úgynevezett Mato Grosso állam területén az eddigi aratási adatok rekordközeli átlagtermésről adnak számot, de az esőzések tovább lassítják a munkákat. Közép Brazília az aratási munkálatokban 17%-kal van most lemaradva a tavalyi ütemhez képest, ami már minőségi kérdéseket vet fel.

A másik jelentős árfelhajtó, vagy a magas árakat megtartó hatás az árutőzsdékre bevonult spekulatív tőke nagysága és iránya. A Chicago-i Árutőzsdén jelenleg e tőke 151 ezer kontraktussal épített ki hosszú pozíciót a szójabab tekintetében. Szintén erős pozíciót épített ki szójadara és szójaolaj terén is, előbbiben 63.500, míg utóbbiban 54.500 kontraktussal. Ez a nagyfokú tőkebevitel nehezen mozdítja ki az erősödés alól a terményt, azonban az is érzékelhető, hogy amennyiben a fundamentumok javulnak, az időjárási tényező, illetve a termelési tények napvilágra kerülésével a várható kínálat magas lesz, akkor igen gyorsan tud majd ez a hosszú pozíció megfordulni, és esetlegesen az ellenkező irányt felvenni.

Február közepén a koperi szójadaraárak 390 dollár felett mozogtak azonnali szállításra, míg a márciusi szállítást közel 396 dolláros szinteken lehetett kötni, ami azt mutatja, hogy nincs jelen pillanatban a fizikai piacon ebben a térségben nagy felvásárlási láz, hiszen a későbbi időpontra való szállítás drágább már a tárolási és finanszírozási költségek miatt is. Április–júniusi szállítási határidőt 397 dolláros szinteken, míg július – decemberi szállítást 403 dolláros szinten lehetett kötni a koperi kikötőben FCA paritáson.

4. ábra A márciusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

4. ábra A márciusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, forrás: barchart.com

A vitaminok területén a C-vitamin továbbra is erősödő pozíciót mutat, a kínai újév elteltével sem fordult meg az irányzat. A piacon a kereskedők már korábban készleteztek, egyes elemzők szerint nem várható az árakban csökkenés az elkövetkező hónapokban, talán majd a második negyedév második felére. Vannak, akik akkor is inkább korrekciót várnak és az egész évre magas árakat prognosztizálnak.

Végtermék

Miutan az európai piac elfogadni vélte annak a lehetőségét, hogy a sertéshúsárak emelkedjenek, a német piacon február közepén stagnáltak az árak. A kilónkénti árak a német piacon 1.47 eurós szinten álltak be február közepére. Ennek hatására az áresés több uniós országban is megtorpant, többek között Dániában, Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban is, azonban Angliában egyelőre tovább csökkentek az árak. Kisebb emelkedést lehetett tapasztalni Spanyol- és Olaszországban is. Franciaországban a kereslet tovább csökkent, ami nem számít árfelhajtó tényezőnek. Ennek ellenére kisebb emelkedésről lehetett hallani ott is, miután a kínálat is gyenge lábakon áll. Gyakorlatilag most ez az oka ezekben az országokban az enyhe emelkedésnek: nincs elegendő állat, amit a vágóhidakra lehetne küldeni. Ezzel ellentétben Európa központi részein nincsenek kínálati problémák. Az Agrárkutató Intézet adatai alapján a hazai termelésből származó vágósertés termelői ára hasított meleg súlyban 478,35 forint volt kilónként az év 6. hetében, ami több mint 13 forintos csökkenést jelentett az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Összehasonlítva azonban ezt az árszintet az egy évvel korábbival még így is közel 80 forinttal kedvezőbb az árszint. A tavalyi év 6. hetében ugyanis 400,93 forint volt az átlagos kilónkénti árszint.

A KSH február közepén közzétette hivatalos állat állomány gyors tájékoztatóját. Ennek alapján a hazai sertéslétszám tovább csökkent, és a sertésprogramtól függetlenül újfent 3 millió alá bukott az egyedszám. Kíváncsian várjuk, mikor fogják felülbírálni a több éve elindított sertésprogramot, ami gyakorlatilag az elköltött milliárdok ellenére egyelőre nem hozta meg a várva várt eredményt. Az anyakocák száma 20.000-rel volt kevesebb 2015 decemberéhez képest, míg 6.000-rel 2016 júniusához képest. A sertésállomány nagysága 2.9 millió lett, ami 8%-os csökkenést jelent egy év elteltével. Június óta 138.000-rel csökkent az egyedszám.

Sajnos a szarvasmarha-állomány kivételével minden más ágazatban csökkenő adatokról lehetett beszámolni. A tyúkok száma közel fél millióval 32 millióra csökkent egy év alatt, a tojóállomány közel 1 millióval csökkent és 11,4 milliós lett a nagysága. A juhállomány egy év alatt 32 ezerrel, az anyajuhok száma 43 ezerrel mutatott alacsonyabb szintet. Idén a teljes populáció így 1,2 milliós, míg az anyajuhé 805 ezres nagyságú.

Az egyedüli örömhír a hazai szarvasmarha-állomány kitartó növekedése. Mind a teljes állomány, mind a tehén állomány folyamatos gyarapodást tudhat maga mögött nem csupán 2015 decemberéhez képest, de a 2016 júniusi adatokhoz képest is. A teljes állomány nagysága elérte a 838 ezret, míg a tehénállományé a 379 ezret. Előbbi egy év távlatában 17 ezres, fél év távlatában 6 ezres növekedést produkált, míg utóbbi 12, illetve 2 ezrest.

Valuta:

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának következő kamat-meghatározó ülése 2017. február 28-án kedden, cikkünk leadási határideje után lesz. Ennek tükrében új információval nem tudunk szolgálni a kamatok terén, de az előzetes elvárások alapján feltehetően változatlanul hagynak minden kamatszintet. Az elmúlt hetekben nem volt a forint árfolyamát erősen befolyásoló hír, így továbbra is a 310-308 forintos árfolyam körül mozgott.

A nagy valuták tekintetében az elmúlt hetekben a dollár produkálta a hírek nagy részét. Új, egyhónapos csúcsra ért az erősödése az euró ellenében, és megközelítette az 1,05-ös szintet. Az amerikai inflációs adatok 5 éve nem látott szinten vannak – derült ki a hivatalos adatokból. 2012 márciusában nagyobb ütemben növekedtek a fogyasztói árak, mint idén januárban. Most a decemberi 2,1%-os szintről januárban 2,5%-ra ugrott az éves infláció mértéke. A legnagyobb befolyással ebben az energiaárak emelkedése bírt. Miért is erősödött ennek a hírnek a hallatán a dollár? Mint ahogy a Magyar Nemzeti Banknak is az elsődleges célja az inflációs szint beállítása (jelen pillanatban a hazai infláció növelése a kitűzött cél), Amerikában is szeretnék ezt közgazdasági alapoknak megfelelően egy helyes szinten tartani. Amennyiben az infláció alacsony vagy netán negatív, úgy a gazdaság lassul, mert a vásárlások, beruházások elmaradnak (hiszen egy évvel később olcsóbban lehet megtenni ugyanezt). Ugyanakkor ha túl magas, úgy persze elszállnak az árak, és arra már Magyarországon is láttunk példát, amikor seprűvel söpörték az utcán a hazai fizetőeszközt… A közgazdaságtanban az ideális infláció mértéke 2%. Miután az USA-ban most már a második hónapja magasabb mind az infláció, mind a maginfláció mértéke ennél, így ez arra enged következtetni, hogy nem akarja majd a FED, hogy tovább növekedjen az infláció. Ezt úgy tudja elérni, hogy megemeli a banki kamatlábat, ami esetleg arra ösztönzi az embereket, hogy a vásárlások helyett inkább spóroljanak. Ebben az esetben csökkenne a kereslet, ami gátat szabhat az árak emelkedésének. Jelen esetben ezt úgy fordították le az elemzők, pénzügyi befektetők, hogy megnőtt a valószínűsége annak, hogy a márciusi ülésen a FED, az amerikai jegybank szerepét betöltő bank kamatot emeljen. Amennyiben magasabb a haszon a befektetőnek egy adott valutából, akkor megnőhet a kereslet iránta, ami megemelheti az árszintjét a többi valutával szemben. Az idei évet alapvetően a dollár évének gondolták a befektetők már korábban is, ami most újabb alapot kapott. Ez ellen szolgálhat azonban az a hír, hogy az új elnök kommunikációjában nem örül az erős dollárnak, és esetleg szeretné majd a FED-be a saját embereit is beültetni, akik majd az ő elképzeléseit viszik tovább az árfolyamcél kitűzésében.

Tömösi Attila