fbpx

A kíméletes magszállítás eszközei

Írta: - 2016 február 11.

A szállítóeszközök járulékos kiegészítőként adódnak a technológiai sorokhoz. A jól megválasztott anyagtovábbító rendszer a megtermelt profitot akár 10-30%-kal is növelheti.

A telepi technológiák kiválasztása során nagy hangsúlyt fektetünk a fő gépek és a tárolók megválasztására. Ilyen fő gép a terményszárító, terménytisztító, silótartály, tároló épület, vetőmagüzemi gépek vagy a takarmánygyártó berendezés. Kevesebbet foglalkozunk viszont a kiszolgáló berendezésekkel. A kiszolgáló gépek jellemző feladata az előzőleg felsorolt gépek esetén az automatizáltság fenntartása, a folyamatos alapanyag ellátás és áruelvitel, esetleg a porelszívás. Ezek nélkül nem teljes a rendszer. Ma már senki nem lapátolja a terményt, vagy nem óhajtja a klasszikus módon zsákkal felönteni a gépre a feldolgozandó árut.
A szállítóeszközök járulékos kiegészítőként adódnak a technológiai sorokhoz. Kiválasztásuk gyakran nem hangsúlyos, a gépértékesítő a projekt sikere érdekében olcsó, egyszerű technológiát ajánl, az ügyfél pedig gyakran nem szakértője a kérdésnek, így ő is az olcsó megoldásokat támogatja.

A rosszul megválasztott anyagtovábbító rendszer az elérhető profitot jelentősen csökkentheti. A károk közül elsősorban a szemtörésre, a mag valamely részének, pl csírájának sérülésére gondolok. A sok törtszemet tartalmazó áru eltarthatósága rossz, fertőzésveszélye nagy, a csíraképtelen mag aránya a vetőmag értékét nagyban befolyásolja. Ezt a kurrens technológiák – pl. a vetőmag feldolgozás, takarmány pellet előállítás – felhasználói jól tudják, míg a silóval, tároló csarnokkal bíró gazdálkodók esetében ez gyakran nincs szem előtt.

Az azonos funkciójú, de különböző típusú gépek is jelentősen különböznek magkímélés szempontjából. Ebbe viszont a felhasználók, érthető okból, kevésbé látnak bele. Ilyenkor marad a bizalom: a végfelhasználó megbízik a technológiát szállító szakértelmében és az ajánlott gépek minőségében.

Milyen szállító eszközöket válasszunk?

A CHH Műszaki KFT által képviselt CIMBRIA gépgyártó rendkívül széles választékban gyárt kíméletes szállító eszközöket, így mindig az adott célhoz legjobb technológiát tudjuk kiválasztani. A hozzáadott hazai érték a kiegészítő tartószerkezetek, alátámasztások, összekötő idomok. Ezek a gyártmányok győri üzemcsarnokunkban készülnek.

Nézzük át közösen, milyen eszközöket különböztetünk meg.

A vízszintes szállítás eszközei:
Kaparóláncos szállító, hétköznapi nevén rédler: Hermetikusan zárt rendszer, ezért egyik jelentős előnye, hogy nincs magszóródás, külső szennyezés. A Cimbria rédler teljes felületű műanyag padlólemezzel került felszerelésre. Szinte nem kopik, kiválóan és halkan siklik benne a vonóelem. Tolózárakkal felszerelve kiválóan alkalmas csarnokbetöltésre, vagy silóbetöltésre. 10 fokos hajlásszög fölött csak speciális változat alkalmazható. Kedvelt kivitele a garatrédler, mely a talaj síkjába simulva a terményfogadás első technológiai eleme.

Szállító szalag, ledobó kocsis és normál változatban: A biztonságos, szóródás mentes anyagtovábbítás csak vályús szalaggal lehetséges. A Cimbria szalagok mozgatása rendkívül kis energiát igényel, és nagy teljesítmény rejlik bennük. A hosszú szakaszokra ajánlott, gazdaságos anyagtovábbítás eszköze. Könnyen és biztosan lefedhető, kiszolgáló pódiumot nem igényel, azok elhelyezése esetleg a végpontban célszerű. Kiválóan használható felsőpályás csarnokbetöltésre, a tárolótér maximális kihasználása mellett.

Szállító csiga, vályús és csöves kivitel: A csigát nagy energiaigénye és jelentős kopása miatt jellemzően alárendelt helyekre és rövid szakaszokra javasoljuk. Ilyen pl az adagolás, selejt gyűjtés stb. Döntött kivitel csak csőcsigával lehetséges, de figyelembe kell venni, hogy az a magot erősen igénybe veszi.

Vibrovályú, lengővályú: Ezek a Cimbria gyártmányok a kíméletes magszállítás eszközei, ezért jellemzően vetőmagok továbbítására használják. Kis távolságok áthidalására kis helyigényű gépek. Egyes esetekben nagy befogadóképességű garatok is készülnek belőlük.

Függőleges szállítás eszközei:
– Serleges felvonó: A legáltalánosabban használt eszköz. Kíméletes szállítási igény speciális kiviteleket (lassú járású konstrukció, műanyag kanalas felszereltség) is gyártanak belőle. A kizárólag függőleges szállításra ennek a gépnek alig van konkurenciája, kiváltásra talán a kombinált irányok eszközei jöhetnek csak szóba.

Kombinált irányú szállítás eszközei:
– Z felvonó: Rendkívül magkímélő szállítóeszköz, a felvonó és a rédler valamilyen szintű egyvelegeként tekintünk rá. A Cimbria többféle kombinációban gyártja ezeket a gépeket. Kialakítása lehet „Z” forma „C” forma vagy éppen „E” forma is költséges eszköz, de a vetőmagüzemek, vagy az élelmiszeripar nem tudja nélkülözni használatát.

– Pneumatikus szállító berendezés: közismert nevén terményfúvó. A szállítás során tapasztalható intenzív belső ütközések miatt ma már egyre ritkábban használják magokhoz, míg por formájú termékeknél továbbra is nagyon kedvelt. Hátránya a porleválasztás igénye, és a jelentős energiafelhasználás.

– Ívelt rédler: Kis magasság különbségek legyőzésének kedvelt eszköze. Jellemzően garatoknál használják földfelszínen lévő serleges felvonók töltésére. Teljesítménye akár a 300 t/h-át is elérheti.

Ferdén beépített berendezések: A ferde csőcsiga, szalag, rédler egyszerű beépítés, de a nagy helyigény miatt nem számít professzionális megoldásnak.

A CHH Műszaki KFT -nek az összetett technológiák megvalósításában évtizedes tapasztalata van. A magfeldolgozás területén minden szállítási, anyagtovábbítási feladatra tudunk megoldást nyújtani. Megtervezzük, beépítjük, szervizeljük a gépeket. Az előnyök és hátrányok átbeszélése mellett a kiválasztáshoz minden segítséget megadunk ügyfeleinknek,

CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató KFT

tf/fax: (+36) 96/ 527-357, mobil. (+36) 30/9475-440,

e-mail: [email protected], honlap: www.chh.hu