fbpx

Területalapú mezőgazdasági támogatások előfinanszírozása

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 09.

Piaci és NHP hitel az FHB Banktól

A mezőgazdasági vállalkozásokért versenyző, hazánkban aktív pénzintézetek finanszírozási konstrukcióira erősen hatott a 2015-től jelentősen megújított területalapú támogatás.

Az elkövetkezendő 7 évre bevezetett rendszerben a földterület mérete alapján járó támogatás két részre oszlik:
  1. A terület alapú támogatás továbbra is normatív módon jár a gazdálkodóknak, amelynek várható összege hektáronként 144,7 euró (a teljes költségvetésből évente 642,96 millió euró, 193 milliárd forint).
  2. Új részelemként jelent meg a zöldítéshez kapcsolódó támogatás, amely várhatóan hektáronkénti 81,3 euró (a teljes költségvetésből évente 381,48 millió euró (114 milliárd forint), és folyósítása feltételekhez kötött.
A támogatások tavaszi előfinanszírozására az FHB két, igen versenyképes konstrukciót vezetett be. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (a továbbiakban: NHP) meghosszabbításának és az FHB Banknak a Nemzeti Agrárkamarával folytatott együttműködésének köszönhetően kedvezményes NHP-alapú vagy piaci kamatozású kölcsön termékkel hitelezhető meg a támogatás. Az FHB 2015. évi mezőgazdasági hitelterméke (a versenytársakhoz képest) magas finanszírozási hányaddal, alacsony éves kamattal és kevés adminisztratív teherrel jár. Az FHB-nál alkalmazott magánokirati szerződéskötésnek köszönhetően a gazdák gyorsabban és olcsóbban juthatnak pénzhez, mert megtakarítható a közjegyzői szerződéskötés miatti átfutási idő, és a sok esetben 100 ezer forintos nagyságrendű díj is.
Az NHP-alapú hitelkonstrukcióban az 1 éves futamidőn belül fix, 2,15% az éves kamat, míg a piaci kamatozásúnál 1 havi BUBOR + 2,50% árazással érhető el az FHB Banknál hektáronként maximum 60.000,- Ft értékig terjedő előfinanszírozás. Az ágazat igényeire szabta a bank az FHB Agrár Bankszámlacsomagját, amelyet a támogatás előfinanszírozását választó ügyfeleknek is kínál a pénzintézet, a 2015. évben havi számlavezetési díj nélkül* és kedvező tranzakciós díjakkal.
Az OBA védelem a bankszámlákra és betétekre vonatkozik.
*A havi bankszámlavezetési díj 1.490,- Ft, amelyet 2015. december 31. napjáig elenged az FHB. A közleményben szereplő információk tájékoztató jellegűek, a tájékoztatás nem teljes körű, további részletek elérhetőek az FHB bankfiókokban és a www.fhb.hu oldalon, a vonatkozó Hirdetményben: