fbpx

Személyesen segítik a gazdákat a falugazdászok

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 12.

Az egységeskérelem-beadási időszaknak felkészülten indult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az elmúlt két évben – a koronavírus-járvány miatt – a falugazdászok jellemzően telefonon segítették a gazdálkodókat a kérelmek benyújtásában, idén a zöldítést érintő változások indokolttá teszik a személyes ügyintézést.

Mezőgazdasági munka
Könnyítés most, hogy a parlagként megjelölt területen lehet termelést folytatni (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Főbb tudnivalók:

  • Idén április 6-tól adhatók be az egységes kérelmek, benyújtási határidő – 2022. május 16.
  • A 2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják, de csak arányos támogatáscsökkenéssel.
  • A kérelembeadás több mint 40 támogatási jogcímen lehetséges.
  • Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén benyújtani.

Az esetek több mint kétharmadában a NAK munkatársai érdemi munkát végeznek

A korábbi években rendre a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be Magyarországon. Tavaly a május 17-i határidőig a 164 118 kérelemből 111 606-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók.

A koronavírus-járvány alatt, 2020-ban és 2021-ben a legtöbb uniós tagállam kérte a benyújtási határidő elhalasztását. Hazánk azon kevés ország közé tartozott az Európai Unióban, amelyek határidőre le tudták adni az összes támogatási kérelmüket.

Mezőgazdasági munka
A tavaszi mezőgazdasági munkák mellett van adminisztrációs feladat is, már lehet beadni az egységes kérelmeket (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Bizonyos zöldítési követelmények kapcsán van enyhítés

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt a falugazdászok jellemzően telefonon segítettek. Idén a zöldítést érintő változások indokolttá teszik a személyes ügyintézést. Az Európai Bizottság ugyanis – az orosz-ukrán háború következtében fellépő európai élelmiszer- és takarmánypiaci problémák miatt – az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítása érdekében felmentést adott a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól.

Az idei évben például lehetőség nyílik arra, hogy az eddig a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként megjelölt „pihentetett területen” termelést folytasson a gazdálkodó. Ezeket a területeket kaszálhatják, legeltethetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, például kukoricát vagy napraforgót termeszthetnek rajtuk, és a termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is használhatnak.

Az egységes kérelmekkel kapcsolatban bővebb információk megtalálhatók a NAK portálján.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc