fbpx

Gazdák, figyelem, itt a tájékoztató a TMR-ellenőrzésekről!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 19.

A valós állapotok igazolása fontos a termelő számára a soron következő kifizetések szempontjából.

Az Európai Unió által előírtak szerint Magyarországon is kötelező módon alkalmazni kell a SENTINEL műholdcsalád képeit az agrártámogatások ellenőrzéséhez. A Magyar Államkincstár által üzemeltetett területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit. A TMR által feltárt eltérések feloldása és ezzel a támogatások kifizethetőségének alátámasztása érdekében a Kincstár egyeztetésre hívja fel a mezőgazdasági termelőt. Az eltérések tisztázása, feloldása akár az egységes kérelem javításával, akár az ellenbizonyítást jelentő georeferált fénykép beküldésével megalapozhatja a termelő számára soron következő kifizetéseket.

Az alábbiakban letölthető szakmai tájékoztató a TMR-rel kapcsolatos főbb gazdálkodói lehetőségeket és feladatokat, valamint azokat a lehetséges meg nem felelési eseteket foglalja össze, amelyek kapcsán 2024. június második felétől egyeztetésre történő felhívást küldhet a Kincstár. Ezek közé tartozik a táblán belüli inhomogenitás vizsgálata, a nem támogatható terület jelenléte a táblán, a növénykultúra eltérés és a kaszálási szabályok. A teljes dokumentum pdf formátumban ITT érhető el.

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) az az ellenőrzési eszköz, amellyel a Magyar Államkincstár a Közös Agrárpolitika (KAP) területalapú támogatásai kapcsán kérelmeett mezőgazdasági parcellák állapotát követi nyomon. Ez azért fontos, hogy a támogatások jogosultsági feltételeinek betartásáról meggyőződjön. Pár éven belül – a mobilGAZDA applikáció keretében elérhető fényképkészítési funkcióval együtt – minden releváns jogcím ellenőrzése során figyelembe kell venni az eredményeit.

Forrás: AM