30 éves a kanadai prérik sólyma

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 28.

A kanadai prérik területein gazdálkodó farmerek által előszeretettel használt Seed Hawk idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A talajművelés és vetés gépesítése terén az egyik vezető vállalat, a Väderstad nevéhez kapcsolódik az Észak-Amerikai piacon jól ismert Seed Hawk márka.

 

Mezőgazdaság, kanadai prérik
A kanadai gazdák által előszeretettel alkalmazott vetőgép a mai napig megfelel a kor technológiai követelményeinek (Fotó: Väderstad Inc.)

 

A Seed Hawk gabonavetőgépek a mai napig versenyképesek a gazdák körében

„30 évvel ezelőtt egy probléma megoldásaként került sor a Seed Hawk által képviselt vetéstechnológia kifejlesztésére, amely ugyanakkor mind a napi napig versenyképes alternatívát jelent új piacokon is. Mivel a talajművelési gyakorlat megváltozott az elmúlt 30 évben arra vállalkoztunk, hogy a vetésminőség korlátait lebontjuk, mégpedig úgy, hogy olyan vesenyképes megoldással, látjuk el termelőinket, amely találkozik a helyi igényekkel, valamint a meglévő termelési gyakorlattal, ugyanakkor jobb minőséget és nagyobb termést biztosít mérsékelt input felhasználás mellett.

Reméjkük, hogy újabb 30 izgalmas év áll előttünk, és továbbra is vezető vállalat maradunk a vetéstechnológiák gépesítése terén” – mondta Jason Strobbe, Észak-Amerika értékesítési és marketing alelnöke és a Vaderstad Inc USA ügyvezető igazgatója.

A mai napig korszerűnek mondható vetőgépeket a Skatchewan tartományban található Langbankban készülnek a Väderstad Industries üzemében.

 

1991-ben született meg a Seed Hawk koncepció

Az igény az volt, hogy olyan munkaeszközt fejlesszen ki a cég, mely modern megoldásaival túlmutatott az akkori technológián. Az elmúlt 30 évben az innovatív Seed Hawk vetőgép vezető szerepre tett szert a direktvetési és minimum művelési gyakorlatok terén. Az olyan úttörő újítások, mint az innovatív Seed Hawk nyitószerkezet, a Sectional Control® Technology, az iCon® vezeték nélküli vezérlőrendszer és a Fenix III adagoló, továbbra is megváltoztatják a mezőgazdaság arculatát.

 

Mezőgazdaság, kanadai prérik
A fejlesztés nem állt le, folyamatosan kapja az innovatív megoldásokat a gép (Fotó: Väderstad Inc.)

 

Nigel Jones, a Vaderstad Industries Inc. ügyvezető igazgatója:

„A Vaderstad Industries ma egy olyan alvállalat, amely gyártással, raktározással, teszteléssel és K+F létesítményekkel rendelkezik, valamint több mint 200 embert foglalkoztat, amely létszám várhatóan 260-ra nő ez év őszére. Az évek során lenyűgöző javulást tapasztaltunk a termékminőség terén, továbbá számos újítás látott napvilágot. Ennek eredményeképpen ma már olyan termékkel rendelkezünk, amely a világ bármelyik versenytársával felveszi a versenyt a piacon. Mindez nem lenne lehetséges az elkötelezett és szorgalmas munkavállalók nélkül, akik az évek során a vállalkozásnál dolgoztak. Csodálatos látni az erőfeszítéseik eredményét.”

 

A Väderstad nemrégiben bejelentette

Az amerikai székhelyű AAJV vállalatot felvásárolta, amely ma már a Vaderstad Inc. nevet viseli, és amelynek köszönhetően az észak-amerikai piacon való terjeszkedés igazán érdekes éveket vetít előre.

A Seed Hawk 30 évvel ezelőtti bevezetése óta számos gyártó követte a Väderstad megoldását, és ennek köszönhetően a precíziós „air seeder” vetéstechnika méltó helyet kapott a mezőgazdaság gépesítése terén.

A Seed Hawk 30 éves évfordulóját, és a piacra hozott összes innovációt ünnepelve a Väderstad továbbfejleszti a Seed Hawk koncepciót, hogy tovább növelje a precíziós vetés színvonalát.

 

Forrás: Väderstad, Sajtóközlemény