fbpx

Ősziesen kezdtük a februárt, most jön a tél

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 09.

A nagy mennyiségű csapadék miatt az országban sok helyen belvíz alakult ki a szántóföldeken. Az őszi vetések fejletlenek, sok helyen nehezen járható, vagy járhatatlan a határ. Növényvédelmi szempontból azonban segíthet a várható lehűlés.

 

mezőgazdaság
A hét első fele esős (Fotó: Barna Ferenc)

 

A szántóföldi kultúrák állapota átlagos

Petőházi Tamás, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályelnöke kifejtette, hogy a szántóföldi kultúrák állapota átlagos, az őszi esőzések miatt későn elvetett búzaállományok azonban fejletlenek.

Az esős időjárás miatt az ország egyes területein – különösen Kelet-Magyarországon – belvíz alakult ki. Ez a következő napokban tovább romolhat, ugyanis csütörtökig az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon akár egy havi (40-50 milliméter) csapadék is hullhat, de máshol is legalább 20 milliméter eső eshet.

Az eddigi enyhe idő nem ritkította a kártevőket és kórokozókat, így a hét közepétől várható hideg időjárás növényvédelmi szempontból előnyös lehet, ha elég hosszú ideig kitart.

 

tél
A hét második fele havas (Fotó: Komka Péter/MTI)

 

A gyümölcsösökben még nincs gond

Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke kiemelte: a gyümölcsösökben jellemzően nem okoz gondot a rendkívül változékony, nagy hőingadozásokat mutató időjárás. A fák az úgynevezett mélynyugalmi fázis végén vannak, az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés nem indította meg az élettevékenységüket.

A tavalyi gyenge termés hatására a fák kipihenték magukat, a virágzás jónak ígérkezik. A szakemberek bíznak abban, hogy a tavalyi, szinte példátlan tavaszi fagykár idén elkerüli növényeinket. A metszések jól haladtak, azonban a csapadékos időjárás hátráltatja a munkálatokat.

 

Az üvegházi növények kevés fényt kaptak

Az utóbbi hetek jellemzően borongós, fényszegény időjárása kedvezőtlen volt az áthúzódó üvegházi zöldségkultúráknak, azonban a következő időszakban naposabb időre lehet számítani.

 

időjárás
A hétvégén hideg lesz (Forrás: OMSZ)

 

A hét második felének időjárása és a hétvége

Csütörtökön markáns lehűlés érkezik erős, viharos szél kíséretében, de addig sem nyugszik meg időjárásunk, több alkalommal is számíthatunk csapadékra. Jelenleg még bizonytalan egy-két vonatkozásban a hét második fele: melyik nap milyen csapadék fog hullani (hó vagy eső, havas eső,…); lesz-e hófúvásos helyzet; hétvégén mennyire lesz extrém a hideg. Az északi hideg – és a déli enyhébb légtömeg ütközőzónájában vagyunk. Ennek eredménye, hogy több ciklon is át fog vonulni felettünk, majd hétvége előtt megérkezik a hideg. Szerdán még egy újabb csapadékzóna érkezik hazánk fölé. Hétvégén helyenként akár -20⁰C alá is eshet a hőmérséklet.

 

Forrás: MTI/OMSZ

Összeállította: Barna Ferenc