fbpx

Járvány: két hullámot túlélt az élelmiszerpiac

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 26.

A hazai agráriumnak nem a lakosság ellátása, hanem az exportpiacok megtartása jelenti a kihívást – idézi a napi.hu Győrffy Balázs (elnök, NAK) és Éder Tamás (elnök, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége) elnökének beszélgetését osztotta meg gondolatait a koronavírus-járvány élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásáról.

Mint elhangzott, két hullámban zajlott le az eddig példa nélküli vásárlási láz. Elsőként, a koronavírus hazai megjelenésekor a hosszan eltartható termékekből (liszt, olaj, tészta, cukor, UHT-tej) spájzolt be a lakosság, majd az iskolabezárásokkor a hús iránt nőtt meg a kereslet. A hús esetében tapasztalt fokozott kereslet részben az értékesítési csatornák átrendeződéséből adódott, és érthető, hogy az üzletek nem tudtak egyik napról a másikra felkészülni a rohamokra

A hazai agráriumnak ugyanakkor nem a lakosság ellátása, hanem az exportpiacok megtartása jelenti a kihívást: ha az exportermékek beszorulnának a magyar piacra, az problémát jelentene az egész agráriumnak. Ezért és az inputanyag-, illetve alapanyag-ellátás miatt is létfontosságú az áruszállítás fenntartása. A szakemberek emellett úgy vélték a keresletnövekedésből adódó áremelkedés hamar lecseng majd, és arra sem kell számítani, hogy a forint-euró árfolyam változása miatt drágulnának az élelmiszerek. Biztosítottnak vehető az élelmiszeripari vállalatok működése is – egyrészt rendvédelmi, honvédelmi szervek közreműködnek a működőképesség fenntartásában, másrészt a külföldön dolgozó, de most kényszerűségből hazatérő szakembereket „felszívhatják” a hazai cégek.

(forrás: napi.hu)