fbpx

Brexit esetén alkalmazandó állategészségügyi exportbizonyítványok

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 28.

A brit állategészségügyi hatóság – készülve az esetleges rendezetlen kilépésre – közzétette az élő állatok és állati eredetű termékek Egyesült Királyságba történő beviteléhez szükséges új exportbizonyítványokat.

brexit

Amennyiben az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséig nem születik megegyezés a két fél között, az az élő állatok és állati eredetű termékek kereskedelmére vonatkozó állategészségügyi előírások változásával is jár. A brit állategészségügyi hatóság – készülve az esetleges rendezetlen kilépésre – a napokban közzétette az ehhez kapcsolódó új exportbizonyítványokat, adta hírül a Nébih.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindent megtesz az esetleges fennakadások elkerüléséért, ennek érdekében a magyar fordítással már ellátott bizonyítványokat folyamatosan elérhetővé teszi az OÁIR Szállítási Alrendszerében. A dokumentumok – a többi exportbizonyítványhoz hasonlóan – a területileg illetékes megyei kormányhivatalok és járási hivatalok rendelkezésére állnak majd a kilépést követően.

Az OÁIR-ban elérhető bizonyítványok aktuális listájáról a Nébih weboldalán tájékozódhatnak az érintettek:https://portal.nebih.gov.hu/export-bizonyitvanyok. Amennyiben az exportálni kívánt termékkörre még nem szerepel a Szállítási Alrendszerben exportbizonyítvány, úgy azt a kérelmező cégnek kell jeleznie az [email protected] email címen. A bizonyítvány a magyar fordítást és a szakmai felülvizsgálatot követően válik elérhetővé a Szállítási Alrendszerben.

Fontos, hogy a bizonyítványokat az Egyesült Királyság kilépését követően kell majd használni.