fbpx

Aratási körkép

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 július 20.

Az első árpa-, repce- és búzatételek minősítése a Gabona Control Központi Laboratóriumában

 

Gabona Control logó

 

Az idén kis késéssel indult az aratás. Az elsőként vizsgált árpák esetében a takarmánygabonáknál megszokott alapparamétereket vizsgáltuk (nedvességtartalom, hektolitertömeg és tisztaság). A tételek döntő többségénél a minőség megfelelt a Magyar Szabvány követelményeinek. Sajnos azonban az idén is voltak olyan kedvezőtlenebb helyzetű területek, ahol a kevés csapadék és az extrém meleg miatt a szemek nem tudtak teljesen kitelni, ezért a hektolitertömeg nem érte el a 63 kg/hl értéket.

 

Szakértelem

 

Repce: árverseny és olajtartalom

Az őszi káposztarepce esetében versengenek a felvásárlók a tételekért. Komoly árverseny van a piacon partnereink tájékoztatása szerint. Az eddig vizsgált olajtartalmak 41-47% között voltak. Reméljük, hogy az átlag visszatér a 44% feletti tartományba.
A certifikáton a nedvesség és a tisztaság mellett a szabad zsírsavak és az olajtartalom meghatározása elsődleges a szerződött felek közötti elszámolásban. A Magyar Szabvány szerint a repcetételeknél még az erukasav- és glükozinolát-tartalom értékét is szükséges vizsgálni. Az akkreditált olajtartalom-meghatározás történhet extrakciós és mágneses magrezonanciás (NMR) eljárással. Több partnerünk egynapos analízishez ragaszkodik, így nekik az NMR módszert ajánljuk. Jó tudni, hogy a FOSFA szerinti kötések esetében az extrakciós olajtartalom meghatározás felel meg az előírásoknak.

 

Búzák: beltartalom és toxin

Az idei aratásból beérkezett búzatételek fehérjeértékei 10-17%, a sikérértékek 23-44% között mozognak. A malmi búza minősítése hazai búzaszabvány szerint mind a malmi, mind az export célú értékesítés által megkövetelt paramétereket tartalmazza, komplex minősítést tesz lehetővé. Az alap paraméterek mellett meghatározásra kerül a fehérjetartalom, sikértartalom, a magyar minőségi értékszám, az esésszám, a Zeleny szedimentációs index és az alveográfos vagy extenzográfos paraméterek is.
Az aratás közben lezúduló esőzések miatt több helyen külön mintáztatják az eső előtt és az eső után betakarított tételeket. Különösen a durumbúzák esetében óvatosak a termelők. Eddig még nem találtunk alacsony esésszámú tételeket.
További kulcsparaméter a durumbúzáknál az acélosság és a sárgapigment-tartalom, a malátázásra szánt sörárpánál a fehérjetartalom, az osztályozottság és csírázóképesség, valamint a kalászos gabonák esetében a DON toxin meghatározása. A toxinvizsgálatok megbízhatósága a minta-előkészítésen múlik. Nem elég egy maroknyi gabonát megdarálni. A Gabona Control több kilogrammnyi mennyiséget darál le és homogenizál, hogy az eredmény valóban reprezentálja a mintázott tételt.

A takarmányminőségnek szánt búzák esetében is biztatjuk a partnereket, hogy ismerjék meg a fehérje-, a sikér- és az esésszám-értékeket, hiszen ezek ismeretében magasabb kategóriájú exportpiaci értékesítést is célozhatnak meg.

 

Hagyomány

 

Jó befektetés a hiteles certifikát

A Gabona Control kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakembergárdája három évtizede szolgálja megelégedéssel partnereit szabványos mintavétellel, rakodásfelügyelettel, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal a hazai és az exportpiacokon egyaránt. A szabványos mintavétellel képzett átlagminták analíziséről készülő certifikát minden szükséges adatot tartalmaz a tárolás körülményeiről és a betárolt áru minőségéről.

A független minőségellenőri certifikát jó befektetés.

 

Címünk ahová mintáit is küldheti: Gabona Control
Gabona Control épület

 

Legyünk együtt sikeresek, arasson velünk!