fbpx

Az E410 növelheti a daganatos betegségek kockázatát

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 19.

Az unió több tagállamában is a megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki az E410 adalékanyagban (szentjánoskenyérmag-lisztben). Az EU álláspontja szerint az ilyen tartalmú termékeket ki kell vonni a forgalomból, illetve vissza kell hívni a fogyasztóktól.

Ezt az adalékanyagot széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és számos termék lehet érintett, ezért a Bizottság a peszticid és adalékanyag szakértőkből álló teame kialakította az EU közös álláspontját – tájékoztat a NÉBIH honlapján.

 

Mezőgazdaság, E410
A rovarölő szerként használt etilén-oxid maradványait találták meg az E410 adalékanyagban (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az etilén-oxid szintetikusan előállított gáz

Egyes országokban a mezőgazdasági termelésben rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésre használják ezt a szert. Mivel hosszútávú, rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát (genotoxikus karcinogén), az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos.

A termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, mely a legkisebb, már mérhető mennyiséget jelenti. Amennyiben már kimutatható a szer jelenléte, már nem hozható a termék forgalomba.

A jelentések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ha egy termék etilén-oxiddal szennyezett E410 adalékanyagot tartalmaz, ez a szennyezettség bármely szinten kockázatot jelent a fogyasztók számára.

 

Ki kell vonni a forgalomból

Az egészségvédelem magas szintjének biztosítása érdekében ki kell vonni a forgalomból, és vissza kell hívni a fogyasztóktól azokat a termékeket, melyek E410 adalékanyagot tartalmaznak.

Ennek érdekében a felelős élelmiszer- vagy takarmányipari vállalkozásoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük. A NÉBIH honlapján valamennyi érintett tétel azonosítóit közzé teszi, valamint ellenőrzi a szükséges intézkedések megtételét.

A forgalomból kivont és visszarendelt termékek tárgyában tájékozódni lehet a NÉBIH honlapján a „Termékvisszahívások” menüpont alatt.

A Bizottsági jelentés eredeti nyelven itt érhető el.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc