fbpx

Szarvasmarha: kikémlelték a kínaiak 7 titkát

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 19.

Hatalmas iramban nő a szarvasmarha-állomány, és nő a termelékenység, a hatékonyság is. Az egyik nagyüzemben különösen nagy gyarapodást és fejlődést tapasztaltak – erről írt nemrég egy brit szakfolyóirat.

szarvasmarha

 

Noha az elemzés egy ausztrál tulajdonú tejüzem alapján vont le következtetéseket, a megállapításokban a kínai gyakorlat és elmélet eredményei is benne vannak. A Diary Global a 91 ezer tejelőmarhával működő Chifeng-farmon járva megállapította, hogy az ottani tehenek éves szinten átlagosan 12,6 tonnát termelnek, ami valóban kiváló eredmény. Mi a titok?

A stressztényező

Az első fontos tapasztalat az, hogy a kínaiak (a szerencsére mind kevesebb kivételtől eltekintve) mindinkább komolyan veszik a haszonállatokkal való jó bánásmódot. Ezért egyre több eszközzel igyekeznek minimalizálni az őket érő stresszt, még a nem laktáló tehenek esetében is. Ez mind a tenyésztés mind a tartás során fontos: a tisztaság, a szárazon tartás, a szellőzés és hűtés, a jó és jól hozzáférhető ivóvíz, a minimalizált számú tőgygyulladás-fertőzés mind idetartozik.

Gondos etetés

A másik fontos tényező az ellenőrzött takarmányozás. Ez nemcsak a keverék finomítására, hanem az etetési folyamat finomított irányítására is érvényes. Fontos a felhasznált alapanyagok ismerete, a gazdaságnak megfelelő takarmánykeverési képlet optimalizálása, különös tekintettel a durva takarmány NDF-nek a szárazanyagban és az NDF emészthetőségében betöltött arányára. Kína legsikeresebb régiójában elérték, hogy az ott tenyésztett tehenek átlagos hozama meghaladta a 9 ezer kilót.

 

szarvasmarha

Fejés

A kínaiak komolyan veszik, hogy a fejési gyakoriság pozitívan befolyásolja a tehenek hozamát a tehenek tejtermelési szerveinek jobb kihasználásával. Sok helyütt naponta háromszor, sőt, a szóban forgó nagyüzemben négyszer is fejnek. Itt persze hozzáteszi az elemző, hogy ennek „másik oldalán” a kellően gondos és gyakori etetés szerepel.

Képzett alkalmazottak

A nagyüzemi gazdaságok egyik egyértelmű előnye, hogy saját tanácsadóik és állatorvosaik lehetnek a nap 24 órájában, a hét minden napján. Ez magas általános szakmai színvonalhoz és a lehetséges problémák megoldásához vezet.

Középpontban a reprodukció

A hozam növelése érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő tenyésztési eredményekre: a jó tenyésztés 21 napos PR-értéke nagyobb mint 30 százalék. A termelés folyamatos növekedése érdekében a gazdálkodóknak célszerű minimalizálniuk az alacsony genetikai minőségű tehenek utódainak termelését, és hagyniuk, hogy ezeket a teheneket húsmarhákkal termékenyítsék.

Jó általános irányítás

Mindez persze elvi feltételek, amik nem működnek akkor, ha nincsenek a gazdaság élén komoly szakmai és vezetői képességekkel bíró szakemberek. Akár a magyar agrárium is megirigyelhetné a kínaiak nyitottságát az olyan szervezetirányítási elvekkel szemben mint a SOP és a LEAN. Ezek Kínában az utóbbi években kiemelkedő eredményeket hoztak. A tejelő tehenek száma csak a szóban forgó régióban elérte az 574 ezret, ami csak egy év alatt 137 ezer példányos növekedés.

Hatékony gazdálkodás

Kína Ningxia tartományában a hatékony tejtermelés gazdasági-logisztikai tényezője a gazdaságok csoportosítása. A hatóságok csak néhány éve döntöttek úgy, hogy kifejezetten a tejiparra összpontosítanak. Ennek eredményeként számos új nagyüzemi tejgazdaság létesült, amelyek kétharmadában 1000-nél több tehén van, amelyek hozama bő 9 ezer kilogramm. A gyors fejlődés egyik érdekessége, hogy a szemléleti váltás a tartomány idősebb tejtermelőinél is végbement, például az új gazdaság- és telepirányítási képzéseken való részvételben, az egymástól tanulásban aktívak voltak., mind pedig az egymástól való tanulás.