fbpx

December elejéig véleményezhető a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia

Írta: - 2013 november 25.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) december 4-ig várja a szakmai véleményeket a magyar zöldség-gyümölcs ágazati stratégiáról – közölte a tárca sajtóirodája szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a stratégia alapvető célja a termelés növelése, illetve hogy az összes megtermelt árut értékesítsék a piacon.

A dokumentumban foglaltakkal azt is szeretnék elérni, hogy az elmúlt évtizedek negatív folyamatai visszaforduljanak.

Előmozduljon az életképes gazdaságok versenyképes gazdaságokká fejlődése, a kisvállalkozások közepes méretű vállalkozásokká növekedése.

 

December elejéig véleményezhető a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia

 

A közleményben azt írták, a mezőgazdaság legnagyobb munkahelyteremtő ágazata a zöldség-gyümölcs szektor, amelynek magas kézimunkaigényével és eltartó képességével központi szerep jut a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben egyaránt.

A kormány honlapján olvasható dokumentum szerint a cselekvési program azokat a lépéseket tartalmazza, amelyek ahhoz szükségesek, hogy 2020-ra a piaci igények és az azokhoz igazodó 3,53 millió tonna jó minőségű zöldség- és gyümölcstermés Magyarországon megtermelhető legyen.

 

Az ágazat az elmúlt tíz év átlagában 168 ezer hektáron, 2,5 millió tonna termést állított elő.

Becslések alapján a magyar zöldség- és gyümölcstermékek közel 35-40 százaléka a szürke- és feketegazdaság csatornáin keresztül jut el a fogyasztóhoz.

A nemzetközi viszonylatban magas adóteher mellett komoly problémát jelent az ágazatban működő szereplők nem egységes adóterhelése.

Ez  az elérhető adókedvezmények nem megfelelő szerkezetére vezethető vissza – olvasható a dokumentumban.

A VM szerint meg kell vizsgálni, hogy a feketegazdaság visszaszorítása, az előállított áru nyomon követésének biztosítása.

A magyarországi fogyasztás bővülése és a termelés dinamizálása érdekében van-e mód a zöldség- és gyümölcstermékeket érintő áfakulcsok mérséklésére.

A stratégiában többek között az is olvasható: az alkalmi munkavállalás szabályrendszerét a bejelentés rendszerének további egyszerűsítésével kell hatékonyabbá tenni.

Az ágazatban felmerülő alkalmi és idénymunka vonzóvá tételéhez módosítani kell a közmunkaprogram szabályozását, lehetővé téve a két rendszer átjárhatóságát.

 

MTI 2013. november 23.