fbpx

Greencoop Hungary – Kertészet kategória

Írta: Sándor Ildikó - 2020 július 08.

Ahol még a paradicsom is vidám

Csallóközben már több mint egy évtizede foglalkozik hidropóniás paradicsomtermesztéssel a Greencoop csoport, Szlovákia legnagyobb üvegházában. A cégcsoport a határközelségét és az azonos termesztési feltételeket kihasználva Magyarországon is felépítette öthektáros üvegházát. A holland csúcstechnológián alapuló kertészet szezononként 2.000 tonna „vidám paradicsomot” termel, hisz az évi 2000 napsütéses óra, a geotermikus energia, a biológiai növényvédelem és a csallóközi termesztői hagyomány után mi más is lehetne egy paradicsom. „Ez már legalább annyira hi-tech vállalkozás, mint mezőgazdaság” – fogalmazta meg Bindics Zsolt, az egyik tulajdonos-ügyvezető. A folyamatos adatgyűjtés és -elemzés mellett az üvegházban kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak, a fűtésre geotermikus energiát használnak, valamint esővízzel öntöznek, így a termesztés során szinte egyáltalán nem terhelik a környezetet.

A győri üvegházban klasszikus fürtös, koktél, cherry és datolya cherry paradicsomból összesen 150.000-200.000 tő van, ahonnan a frissen szüretelt termés a minőségellenőrzési rendszer után a szlovákiai csomagolóüzembe, kamionokba, másnapra pedig a magyar, szlovák, cseh, román, sőt akár spanyol polcokra kerül. A csallóközi magyarok álma így válik határtalanná, a zamatos paradicsomuk pedig lassan világhírűvé.

 

 

A győri üvegházban klasszikus fürtös, koktél, cherry és datolya cherry paradicsomból összesen 150.000-200.000 tő van, ahonnan a frissen szüretelt termés a minőségellenőrzési rendszer után a szlovákiai csomagolóüzembe, kamionokba, másnapra pedig a magyar, szlovák, cseh, román, sőt akár spanyol polcokra kerül. A csallóközi magyar gyerekek álma így válik határtalanná, a zamatos paradicsom pedig lassan világhírűvé.