fbpx

Agri-Eve Evo sorozatú elektromos traktorok

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 24.

Az elektromos közúti gépjárművek használata ma már mindennapos, megszokott látványnak számít. A mezőgazdasági erőgépek esetében csak most kezdődik a belső égésű motor helyett a teljesen villamos hajtás megvalósítása. Egyre gyakoribb, hogy új elektromostraktor-márkák jelennek meg a kereskedelmi forgalomban – példaképpen most egyet bemutatunk.

Új Agri-Eve traktormárka

Az észak-olaszországi Rovereto város E.V.E. (ELECTRIC VEHICLES EXPERIENCE) elektromos járművek tanácsadásával foglalkozó vállalkozása nemrég jelentette be a saját „Agri-Eve” új traktormárkája születését. A vállalkozás első elektromos traktorai Agri-Eve Evo elnevezéssel olyan négykerékhajtású mezőgazdasági és erdészeti gépek, amelyeket kifejezetten szőlőültetvényekbe, gyümölcsösökbe, üvegházakba, facsemetetelepekre terveztek. Ezek a környezetbarát traktorok természetesen állattartó telepeken, városokban kert- és parkgépesítési feladatok ellátására stb. is kiválóan alkalmasak. Az Agri-Eve Evo traktorok 2022-ben négy típusváltozatban kaphatók. Az alapmodell az Evo 1 elnevezést viseli, az Evo 2 távirányítós változat, az Evo 3 kommunális és kertápolási munkákra készült, az Evo 4 pedig egy autonóm gép.

Agri-Eve Evo 1

Az Agri-Eve Evo 1, az alap elektromostraktor-modell acélkeretes alvázú, négykerékhajtású, iker-(törzscsuklós-tengelycsonk) kormányzású, fülkés (1. kép) vagy fülke nélküli kivitelben készül (2. kép).

A traktor hajtását 50 kW (68 LE) névleges teljesítményű villanymotor végzi, a moduláris felépítésű 50 kWh tárolókapacitású lítium-ion akkumulátorban tárolt villamos energiával. Az akkumulátorral az Agri-Eve közleménye szerint megfelelő terheléssel akár nyolcórás üzemidő is elérhető. Nehezebb munkavégzés esetén az akkumulátor néhány perc alatt egy másik feltöltöttre cserélhető. A lemerült traktorakkumulátor az Evo Smart Charging technológiának köszönhetően három szinten tölthető, a 3 kW-os töltővel nem egészen 10 óra alatt, a 22 kW-os töltővel körülbelül 2,5 óra alatt és az 50 kW-os DC gyorstöltővel közel 1 óra alatt teljesen feltölthető az akkumulátor.

Az összkerékhajtású erőátviteli rendszer sebességváltója hidrosztatikus rendszerű, menet közben választható 2 mechanikus és 2 hidraulikus fokozattal, a haladási sebesség előre/hátra 0–40 km/h között a több funkciós joystickkal fokozatmentesen szabályozható. A négy keréken olajban futó tárcsás hidraulikus üzemi fékberendezések, az erőátviteli tengelyen dob rögzítőfék van. Az elektrohidraulikus működtetésű hátsó TLT-hajtás fordulatszáma 540 1/min. A hátsó hidraulikus emelőszerkezet teheremelő képessége 2400 kg. A traktor tömege 2000 kg borulásvédő kerettel és 2300 kg vezetőfülkés változatban. Az Agri-Eve Evo 1 traktor geometriai méretei: hosszúság 3115 mm, szélesség 1050–1615 mm (a gumiabroncs méretétől függően), fülkés magasság 2290 mm, tengelytáv 1550 mm. A traktorhoz alkalmazható gumiabroncsok méretjelölése: 8.25 × 16; 240/70R16; 260/70R16; 280/70R16; 280/70R18, 320/65R18 és 340/65R18.

Az Agri-Eve Evo 1 traktor terhelésérzékeny hidraulikus szervokormányművel rendelkezik, amellyel három kormányzási mód valósítható meg (3. kép): csak első tengelycsonk kormányzása, csak törzscsuklós kormányzás és összetett első tengelycsonk + törzscsuklós ikerkormányzás.

Agri-Eve Evo 1 fordulási sugara különböző kormányzási módok szerint A) első tengelycsonk, B) csak törzscsuklós, C) első tengelycsonk + törzscsuklós

A traktor külön érdekessége, hogy a vezetőülés a kezelőszervekkel, a színes monitorral együtt megfordítható, a biztonságosabb munkavégzés igényének megfelelő irányba (lásd 2. kép bal felső része).

Agri-Eve Evo 2

Az Agri-Eve Evo 2 egytávirányítós traktormodell (4. kép), amelynek műszaki paraméterei megegyeznek az Agri-Eve Evo 1 alapmodellével.

Agri-Eve Evo 2 távirányítós elektromos traktor

A távirányítós változat lehetőséget nyújt a terepi műveleteket során a traktor kényelmesebb irányítására. A távirányító használata szükségtelenné teszi, hogy a kezelő a traktoron üljön munkavégzés közben.

Agri-Eve Evo 3

Az Agri-Eve Evo 3 elektromostraktor-modell a „zöldszektornak” készül, elsősorban az önkormányzatok számára, kertápolási munkákra és városi kommunális tevékenységek végzésére (5. kép). Ennek az intelligens négykerékhajtású traktormodellnek a műszaki kialakítása csak kis mértékben különbözik az alapmodell felépítésétől.

Agri-Eve Evo 3 elektromostraktor-modell6

Az Agri-Eve Evo 3 alapfelszereltségként egy nagyobb, 41 dm3/percáramlási kapacitású terhelésérzékelős hidraulikus rendszerrel rendelkezik. A nagyobb méretű vezetőfülke kényelmesebb munkavégzést biztosít. A négykerékhajtású, igen fordulékony, zéró környezetszennyezésű elektromos traktor nagyon jól használható a városi lakótelepeken. Külön ehhez a modellhez több különböző munkaeszközt forgalmaznak, fűnyírókat, sövénynyírókat, hótolókat, sószórót, seprőgépet stb.

Agri-Eve Evo 4

Az Agri-Eve Evo 4 modell egy autonóm változat a jövő intelligens gazdálkodásához. A kisgazdaságok számára készült robottraktor a mezőgazdasági tevékenységek komplex végzésére alkalmas. Az érzékelőkkel és fejlett GPS-navigációs eszközökkel ellátott robottraktor haladása beprogramozható, és a működése távolból, az irodából ellenőrizhető. Ez a traktor együtt tud működni más intelligens gépekkel, drónokkal. Az üzemeltető a környezettel és a munkavégzéssel kapcsolatos adatokat a „felhőben” képes tárolni, innen az optimális feladatok ellátásához szükséges adatokat automatikusan le is tudja kérdezni.

Agri-Eve Evo 4 autonóm elektromos traktor

A fejlett innovatív mezőgazdasági technológia rendszerszintű bevezetésének egyik alapját képezik az elektromos traktorok, illetve ezek távirányítós és automatizált továbbfejlesztett változatai. Természetesen még sok mindent meg kell oldani: a mezőgazdasági villamos infrastruktúra kiépítését, a működtető, karbantartó szakemberek képzését stb. Az Agri-Eve vállalkozás tájékoztatása szerint az Evo sorozatú elektromos traktorok előértékesítését Olaszországban már megkezdték, és az első traktorokat a negyedik negyedévben átadják a vásárlóknak.

Információ és képek forrása: www.agri-eve.com

Dr. Varga Vilmos ny. okl. gépész- és villamosmérnök