fbpx

Kényszerszabadságon lévők segítik a francia gazdákat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 08.

Sikeresnek bizonyult a francia mezőgazdasági miniszter felhívása, amely a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságon lévő embereket arra kérte, hogy menjenek a földekre dolgozni, ezzel segítve az idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságot.

 

Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter azt kérte a tétlenségre kényszerült emberektől, hogy csatlakozzanak a munkaerőhiánytól szenvedő mezőgazdasághoz. A külföldi munkaerőtől megfosztott mezőgazdaságban jelenleg 200 ezer munkahely áll rendelkezésre, mondta a tárcavezető a BFM hírtelevízióban.

A mezőgazdasági miniszter a több millió munkanélkülihez, illetve ahhoz a több százezer franciához szólt, akik a járvány terjedése miatt bevezetett korlátozások következtében kényszerszabadságon vannak, s a kijárási tilalmak miatt nem hagyhatják el otthonaikat.

A kérést az agrárszervezetek is népszerűsítették, s az első nap mintegy 13 ezren, két nappal később már 40 ezren, vasárnapig pedig 207 ezren iratkoztak fel arra a platformra, amelyen az agrárium munkáltatói és a munkavállalói találhatnak egymásra, olvasható az MTI hírében. A gazdák közül viszont csak 3 ezren jelentkeztek, miután sokan nem szívesen alkalmaznak tapasztalatlan munkaerőt.

A francia gazdaság évtizedek óta több ezer külföldi idénymunkást alkalmaz a földeken, akik a karanténszabályok és a határlezárások miatt idén nem jöhetnek Franciaországba.