fbpx

Nemcsak covid-, háborúálló is volt az élelmiszergazdaságunk

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 08.

Gabonák, állati takarmány, növényi és állati zsiradékok, hús- és italfélék – ezekkel pörgette fel a teljesítményt a magyar élelmiszergazdaság az idei év első felében. Nem is rosszul: ebben az őrült időszakban is pozitív külkermérleg és növekvő export jellemezte a szektort.

Jelentős növekedés

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke majdnem elérte a 6520 millió eurót. Jelentősen, bő 26 százalékkal nőtt az kivitt termékek értéke és ennél is kicsivel többel nőtt az agrártermékek exportárindexe (27,1/). Bár eközben a behozatal értéke is – sőt, nagyobb, 34 százalékos mértékben – nőtt, az év első fél évében az agrár-külkereskedelem aktívuma így is 2136 millió euró volt. Ez durván 10 százalékkal, azaz majdnem 235 millió euróval több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2022 első fél évében 9,4 százalék, az importértékből 6,1 százalék volt – jelentette az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet.

Ez ment a legjobban

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 nagy árucsoportja közül 22 exportértéke emelkedett az első félévben. A legnagyobb értékben az állati és növényi zsír és olaj termékkör árbevétele nőtt (+241,5 millió euró), mivel az árucsoport legnagyobb értékű termékei közül a napraforgómag-olaj értéke csaknem 80 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ital, szesz, ecet árucsoport árbevétele 206,1 millió, az állati takarmányé 167,6 millió, az olajos magvaké 164,6 millió euróval bővült.

Más kérdés, hogy az aratás idején – a korai fagyok és főként a sok hónapos, példátlan szárazság miatt – jelentős exportbevételtől esett el az ágazat. Ezt döntően a kukoricakivitel visszaesése generálta, amelyből idén jelentős importra is szorult az ország.

Ez jött a leginkább

A behozatali oldalon természetesen az olajos magvak értéke nőtt a legnagyobb mértékben (+161,5 millió euró). Az állati és növényi zsír és olaj árucsoport importértékének 154,1 millió eurós emelkedését az ide tartozó termékcsoportok behozatalának bővülése okozta. A gabonafélék importértéke 114,2 millió euróval nőtt. Az állati takarmány behozatalának értéke 35,1 százalékkal (+111 millió euró), a húsféléké 42,7 százalékkal (+98,4 millió euró) növekedett a bázisidőszakhoz viszonyítva. Import-értékcsökkenés egyedül a dohánytermékek esetében történt, de az sem jelentősen, csupán 0,3 százalékos (–486 ezer euró) mértékben.

(forrás: AKI)

CÍMKÉK