Az előlegek kifizetését október közepén indítja a MÁK

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 04.

A közvetlen támogatások esetében az előlegfizetést október 17-től megindítja a gazdálkodók számára a MÁK – olvasható az Agrárminisztérium (AM) közleményében.

A gazdák pénzügyi stabilitását, likviditását biztosíthatja az előleg

Az uniós finanszírozású közvetlen támogatások esetében idén is lehetővé válik, hogy az egységes kérelmet benyújtó gazdálkodók előlegfizetésben részesüljenek. Ennek révén nyújt segítséget a kormányzat, hogy az őszi munkákat zavartalanul el lehessen végezni, a termelők pénzügyi stabilitása, likviditása biztosítható legyen.

A minisztérium hangsúlyozta, továbbra is prioritást élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minél több jogcímen megkezdődjön az utalás.

Több mint 300 milliárd forint

Az előzetes becslések alapján több mint 300 milliárd forint kifizetésére nyílik majd lehetőség. Az előlegfizetés október 17-től november végéig tart, december elejétől már a részfizetés időszaka kezdődik.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a kérelmek feldolgozása folyamatos, a szükséges ellenőrzési és adminisztratív folyamatok ütemezetten haladnak. Az előlegfizetéshez szükséges jogszabály határidőre történő megjelentetéséről az Agrárminisztérium gondoskodik.

További gazdasági, illetve pályázati híreinket olvashatják portálunk rovataiban.

Forrás: AM/Sajtóközlemény