fbpx

Csapadékos szeptemberrel indított az ősz

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 04.

Tartósan csapadékosra fordult az időjárás szeptemberben az ország nagy részén, ezzel pedig egy hosszú száraz időszak ért véget – foglalja össze az elmúlt havi időjárás jellemzőit röviden az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán.

A legcsapadékosabb szeptemberek listája
forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az ősz első hónapja a 2022-es év eddigi legcsapadékosabb hónapja

Idén a kilencedik hónapban mérték legtöbb csapadékot, még az országos átlag is megközelítette a 100 mm-t, amivel a 9. legcsapadékosabb szeptember a XX. század kezdete óta. A havi csapadékösszeg országosan több, mint 60%-kal haladta meg az 1991–2020-as normát. Esetenként az érkező frontok heves záporokkal, zivatarokkal jégesővel érkeztek.

Csapadékösszesítő, grafikon
Grafikon: Országos Meteorológiai Szolgálat

A délkeleti és északkeleti országrészekben sokfelé a szokásos mennyiség 250-300%-a hullott, és így az Alföldön helyenként (fehér pontozott területek) az idei szeptember volt a legcsapadékosabb 1901-től. 100 mm feletti havi csapadék jellemezte a középső országrészt és a délnyugati megyéket is. Az átlagnál kevesebb csapadék csak az Alpokalján, elsősorban Sopron környékén volt.

Csapadékeloszlás, térkép
Grafika: Országos Meteorológiai Szolgálat

A hónap második fele volt tartósan hűvösebb

A havi középhőmérséklet országos átlagban 15,5 fok volt, ami fél fokkal elmaradt a sokévi átlagtól.

Középhőmérséklet, grafikon
Grafikon: Országos Meteorológiai Szolgálat

Október első napjaiban folytatódott a csapadékos időjárás, gyorsan vonuló gomolyfelhőkből futó záporok alakultak ki. Sokfelé megerősödött az északnyugati szél, sőt viharos széllökéseket is mértek több helyen. Hajnalra – főleg a szélvédett északi völgyekben – alaposan lehűlt a levegő, nappal azonban az évszakhoz képest melegebb volt.

A nyitóképet Dobóváriné Horváth Aranka készítette.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat