fbpx

Ritmusváltás a kalászvédelemben

Írta: - 2022 április 07. -Hirdetés

Köszönjük Wirtuoz™! Köszöntünk Verben™!

A Wirtuoz® 2013 óta fontos eszköze a kalászos gabonák védelmének. A Corteva 2022-ben még értékesíti nagy sikerű Wirtuoz® 52 EC termékét, amelyről bátran állíthatjuk, hogy a kalászvédelem egyik meghatározó szereplője volt az elmúlt évtizedben. A Corteva új generációs gabona gombaölő szereinek első tagja a 2022-ben forgalomba kerülő Verben™, mely a következő időszakban új ritmust hoz a kalász és a zászlóslevél védelmében.

A virágzáskori időjárás alapvető jelentőségű

A betegség kialakulását főként a búza virágzásakor uralkodó időjárási viszonyok határozzák meg. A virágzás kezdetére időzített fungicides permetezés hazánkban az őszi búza növényvédelmi technológiájának nem mellőzhető eleme.

A terméscsökkenésnél lényegesen nagyobb problémát okoznak a fuzáriumfajok által termelt mikotoxinok. A termés mikotoxin-tartalma nem korrelál a szemmel látható tünetekkel. Nagyon fontos, hogy megfelelő hatóanyaggal, kijuttatási technológiával és időzítéssel védjük meg a növényállományunkat, hiszen a toxinnal szennyezett gabonából a káros anyagokat eltávolítani már nem lehet.

Fokozott odafigyelés – eredményes védekezés

A kezelést lehetőség szerint a virágzás kezdetén végezzük el, a hatóanyagot a fertőzést megelőzően kell kijuttatnunk a növényre! Nagyon fontos a megfelelő fúvókatípus, illetve a permetlé-mennyiség kiválasztása is.

Verben™ – Ritmusváltás a kalászvédelemben

A Verben™ kettős hatóanyagtartalmának köszönhetően (50 g/l proquinazid + 200 g/l protiokonazol) kiváló hatékonysággal rendelkezik a gabonáink levél- és kalászbetegségeivel szemben. A protiokonazol szisztémikus hatását a proquinazid gázosodó hatással egészíti ki.

A két hatóanyag szinergista hatásának köszönhetően a Verben™ kiemelkedő hatékonyságú a betegségek széles körével szemben. A készítmény egy újszerű EC formulációval készül, ezért sokkal egyenletesebb és jobb fedést biztosít.

A fuzárium elleni hatékonyságát az alábbi ábra szemlélteti:

A készítmény ajánlott dózisa kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha. Ez a dózis kiemelkedően sok hatóanyagot tartalmaz, ami társulva a hatóanyagok szinergista hatásával és a korszerű formuláció adta további előnnyel, lehetővé teszi a védekezés eddigieknél hatékonyabb megvalósítását. Mivel a termék az összes hazai szár-, levél- és kalászbetegség ellen hatékony búzában, árpában, tritikáléban, illetve rozs kultúrákban, használatával betakarításig biztonságban tudhatjuk állományunkat a betegségektől.

Verben™ termékinformációs kiadvány

Boldizsár Zoltán
Fejlesztőmérnök
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
Corteva