fbpx

Fűrön mindenki szereti a bort. A nap, a víz és a föld is.

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 29.

A szlovákiai szőlészeti aranymetszésben található Château Rúbaň, a napos órák száma a legtöbb, löszös a talaj, a környékbeli dombok és halastavak, a Duna, a Garam és az Ipoly pedig olyan mikroklímát alakít ki, mely a bornak egyedi jelleget ad. A birtokbejárás zsűrije ide is ellátogatott, hogy megfejtse a felvidéki borok és borászok titkát.

Fűrön a többszáz éves őspark nemcsak egy XVIII. századi romos kastélyt, hanem egy borospincét is rejtegetett az utókornak, hogy az egykori főuarak után idősotthonnak és gyermekotthonnak adjon helyet, majd 2011-ben új tulajdonosokat kapjon, akik egy teljes rekonstrukció után Szlovákia egyik legpatinásabb borászatát építsék ki. Az álom a 2015-ös „próba évjárattal” valósult meg, azóta készítik egyedi boraikat, az utóbbi években pedig már pezsgőiket. Château Rúbaň azon kevés borászat közé tartozik, akik ugyan saját szőlővel nem rendelkeznek, de a kürti borrégióban a helyi, kézi szüretelésű, ládában gyűjtött szőlőt helyben dolgozzák fel, és állítják elő saját, felsőkategóriás boraikat.

A borászat feledésbe merült szőlőfajták termelésének újraélesztésében is részt vesz, így a birtok ékköve az 55 fajtából álló szőlőfajta-gyűjtemény, amiben olyan ritkaságok találhatóak, mint a Beregi rózsás, a Hamuszőlő a Budai zöld, vagy a Sár fehér. Ugyanakkor olyan újnemesítésű, ma még ritkaságszámba menő szőlővel és borokkal is bővítették kínálatunkat, mint a Mília, a Noria és a Svoj sen.

A 10 hektáros parkban a borászat és a kastély mellett időközben Bartal Zoltán építész tervei alapján felépült egy modern vendégház is, így a borkínálat és a hozzá járó kulináris élmény idegenforgalommal is kiegészült.

A zsűri idehaza is járt borászatban, Hercegkúton, a Gombos-hegyi pincesoron a Götz Pincészet érdemelte ki az idei legszebb borbirtok díjat. Gartulálunk nekik is!