fbpx

Nehéz hónapok előtt áll a baromfiszektor

Írta: - 2020 szeptember 30.

Továbbra is nagy a veszélye annak, hogy folytatódik a hullámvasút a baromfihúsok piacán. A globális árakra két meghatározó tényező hat: a koronavírus és az afrikai sertéspestis. Emellett hazánkban hosszú hónapokon át a madárinfluenza korlátozta az értékesítést. A legnagyobb piaci szereplőknél az elmúlt időszakban hatalmas árumennyiség halmozódott fel.

 

 

 

A holland Rabobank elemzői szerint az elkövetkező hónapokban árhullámzásra kell készülni a baromfipiacon, de összességében erősen nyomás alá kerülnek a piaci árak, írja a topagrar.com. Az év eddigi részében a globális vírusok terjedése óriási hatással volt a baromfitermékek iránti keresletre. A csirkehús nemcsak az otthonokban, de a vendéglátásban is keresett portéka, országtól függően az itteni húskínálat 20-50 százalékát teszi ki. Ezért a koronavírus idején azok a termékek fogytak jobban, amelyek alapvetően a kiskereskedelem révén jutnak el a fogyasztókhoz (a libamáj például nem ilyen termék). Hozzá kell tennünk, hogy hazánkban a madárinfluenza is megakadályozta a termékek külpiacra jutását. Megfigyelhető az is, hogy a kereslet ingadozása miatt nagyon megnövekedett a fagyasztva tárolt baromfihúsok mennyisége.

 

Európa válságban van

A Rabobank szerint 2021 elején a globális baromfipiac kínálati nyomás alatt lesz. Kérdéses azonban, hogy a koronavírus második hulláma hogyan érinti a fogyasztást, és vajon lazítanak-e a kormányok az emberek mozgási korlátozásain. Egy biztos: a vendéglátásnak nincs esélye magához térni a következő hónapokban. Ugyanakkor a vásárlók gazdasági nehézségei várhatóan növelni fogják az olcsó baromfihúsok iránti keresletet. A filézett és az értékes testrészek ugyanakkor áresést szenvednek el.

2020-ban a járvány ellenére mintegy 0,8 százalékkal nőhet a globális baromfihús-kibocsátás az elemzők szerint, bár régiónként nagyon eltérő irányú folyamatok indultak el. Kínában a sertéshúshiányt (az afrikai sertéspestis miatt) a baromfitermelés extrém fokozásával igyekeztek csökkenteni, így ott egyetlen év alatt 15 százalékkal több baromfit állíthatnak elő, de a hasonlóan érintett Vietnámban is 5,2 százalékos termelésnövekedéssel zárhatják az évet. Mexikó, Japán, az USA és Brazília is fokozta a termesét. Ezzel szemben az Európai Unióban 3 százalékkal csökkenhet a kibocsátás az év végével. A legnagyobb termelésvisszaesést pedig India (-10%) és Thaiföld (-7,5%) szenvedheti el.

 

Nemcsak a fogyasztó spájzol

Jó hír ugyanakkor, hogy gabonafélékből és szójából idén világszerte jó termésre van kilátás, így nem várható a takarmány drágulása, bár az eddigi felvásárlási ajánlatok viszonylag magas árszintet mutatnak. (Hazánkban a gyenge forint az emelkedés legfőbb oka.) Világszinten megfigyelhető, hogy a koronavírus hosszan tartó stresszt okoz a piacon, ami minden felet készletezésre ösztönöz. Ez a jól tárolható termékek körében (gabona) magasan tarthatja az árakat, míg a rövidebb ideig tárolható és nem a mindennap fogyasztott termékek esetén (hús) az árcsökkenés irányába hat.