fbpx

Csoda: Kína már jövőre drasztikusan csökkenteni tudja a húsimportot

Írta: - 2020 július 31.

Kína akkorát rallyzott csirkehústermelésből, hogy jövőre már a külpiacok visszahódításán dolgozik. Persze sertéshúsból is kevesebbre lesz szüksége.

Miközben Kína sertésállománya lassacskán felépül az afrikai sertéspestistől (ASP), a csirkehús-termelés továbbra is növekedési pályán marad 2021-ben, bár ennek üteme lassabb lesz, mint 2019-ben – prognosztizálnak az USDA elemzői. A sertéshús csirkehússal való helyettesítésének trendje hosszabb távon is folytatódik. Az amerikaiak nagyon örülnek ennek, mivel hosszú évek után 2019 novemberétől ismét beléphetnek a szárnyasokkal a kínai piacra, így 2020 első öt hónapjában Kína lett az USA csirkehús-exportjának harmadik legnagyobb célországa.

 

Forrás: m.blog.hu/sz/szecsuan

 

Egyre kevesebb sertésre van igény

Míg tavaly kétszemjegyű növekedésen ment át a kínai csirkehústermelés, jövőre ez már csak 3 százalékos lesz az elemzők szerint, mivel a sertésállomány addigra már túl lesz a sertéspestis nehezén. Meglátszik ez majd importszámokon is. A Kína által behozott sertéshúsmennység 2021-ben akár 16%-kal is csökkenhet a 2020-as magas bázis miatt, ám az ASF előtti szinthez képest még mindig majdnem kétszeres marad a behozott mennyiség. Európa tehát készülhet a lassuló sertéshús-exportra és a csökkenő árakra.

 

Csirkéből sem kell már annyi

A termelési folyamatok Kína exportjára is mély hatással lesznek. A csirkehús-fogyasztás 2 százalékos éves növekedést követően 15,6 millió tonnára emelkedhet 2021-ben. A termelés ugyanekkor 15,3 millió tonna lehet. A különbözet 300 ezer tonna, de ennél vélhetően bő 400 ezer tonnával több baromfit hoznak be majd az országba. Saját termelésükből ugyanis 420 ezer tonnát a külpiacra küldenének. A lényeg, hogy az import 16 százalékos csökkenése mellett a kivitt mennyiség 12 százalékos növekedésére van kilátás. Vagyis hamarosan az amerikaiak jókedve is elpárolog. Kína már jövőre elkezdi visszahódítani azokat a piacokat, amelyeket az ASP és a Covid-19 miatt 2018 óta elveszített.