fbpx
960332

Utólag felszerelhető vezetőfülkék lengyel gyártásból

Írta: Agrárágazat-2024/3. lapszám cikke - 2024 április 01.

Az utólag felszerelhető vezetőfülkéket általában a fülkegyártásra specializálódott kisebb, illetve közepes méretű vállalkozások kínálják, míg a nagyobb fülkegyártók ezzel már szinte teljesen felhagytak, és inkább a nagy erőgép- és önjárógépgyártók beszállítójaként típusspecifikus kabinokat állítanak elő.

Utólag felszerelhető vezetőfülkét legnagyobb arányban traktorokra, azon belül is a könnyű univerzális kategória tagjaira kínálnak a kabingyártók. Univerzálisan alkalmazható és típusspecifikus, utólagosan adaptálható fülkék egyaránt szerepelnek a kínálatban. Az ilyen kabinok általában akkor kerülnek előtérbe, amikor az eredeti fülke valamilyen baleset miatt annyira megsérül, hogy már nem javítható, vagy helyreállítása már nem szavatolná a fülke biztonsági keretének maradéktalan szerkezeti szilárdságát. Kombájnok és más önjáró betakarítógépek esetében már jóval ritkább az utólagosan felszerelt fülke alkalmazása, és a kínálat az ilyen kabinokból is jóval szűkebb napjainkban.

John Deere traktor
A sokéves együttműködés révén a cég alkatrészként cserekabinokat is gyárt globális márkák erőgépeihez

Általában már leginkább régebbi kombájnokat vagy speciális magajáró zöldségbetakarító gépeket szerelnek fel utólag kabinnal, de ez is egyre ritkábban fordul már elő, hiszen egyre kevesebb a fülke nélküli gép.

Utólagos cserekabin traktorra

Szintén az utólag felszerelhető univerzális kabin mellett dönthet a felhasználó abban az esetben, ha korábban erőgépe valamilyen speciális munkakörülmény miatt fülke nélkül lett megvásárolva, de az időközben megváltozott feladatok miatt szükségessé válik a traktor vezetőfülkével való felszerelése. Az eredeti, típusspecifikus kabin gyakran már vagy nem kapható, vagy beszerzése olyan anyagi ráfordítást igényelne, amely az erőgép kora miatt nem lenne kifizetődő.

MTZ-50 traktor
Ha erőgépünk egy veterán korban jócskán benne gyalogló modell, és az eredeti kabinja már élettartama végén jár, akkor egy utólag felszerelhető kabin is alternatíva lehet

Ha erőgépünk egy veterán korral kacérkodó vagy a youngtimer korszakban jócskán benne gyalogló modell, és az eredeti kabinja már élettartama végén jár, abban az esetben egy univerzális vagy típusspecifikus utólag felszerelhető kabin beszerzése is alternatíva lehet. Néhány évtizeddel korábban, amikor még utólagosan felszerelhető fülkékből sokkal nagyobb volt a kínálat, arra is volt példa, hogy az importált, de alacsonyabb ergonómiai szintű, illetve biztonságtechnikai előírásokat nem kielégítő vezetőfülkével szerelt traktor esetén az importőr kabin nélkül szerezte a gépet, majd valamilyen kisebb belföldi kabingyártót bízott meg a típusspecifikus, magasabb biztonságot, ergonómiát, illetve helykínálatot nyújtó traktorfülke gyártásával és adaptálásával. Napjainkban ez már kevésbé jellemző, mivel az erőgépgyártók a traktorcsaládok vezetőfülkéit magas szintű OECD-előírásokat, ROPS- és FOPS-szabványokat kielégítő kabinnal kínálhatják.

NAGLAK – a legnagyobb kínálatú európai gyártó

Az utólag felszerelhető fülkék közép-európai piacán egyértelműen meghatározó, de nyugodtan kimondható, hogy piacvezető gyártó a lengyel NAGLAK.

Ursus C330 traktor
Csak a szakavatott szemnek felismerhető, de ez egy régi Ursus C330 traktorúj, modern megjelenésű fülkével és motorháztetővel

Az elnevezés a cég alapítójának, Feliks Naglaknak a nevéből származik, aki 1989-ben kezdte vállalkozását a lengyel URSUS traktorgyár mezőgazdasági traktorkabinjainak gyártásával. A márka 2006 óta egy aktívan működő családi vállalkozás, amely megtartotta az eredeti portfóliót.

A széles traktorfülke-választékból Lengyelországon kívül, szerte Európában is népszerű traktormárkák modelljeihez kínálnak utólag adaptálható kabinokat. Egyértelműen megkülönböztetnek két termékkategóriát. Ezek egyrészt másodlagos piacról származó traktorok utólagosan felszerelhető fülkéi, különösen a lengyel Ursus márka régebbi erőgépei vagy a korábbi MTZ, illetve VTZ T25 traktorok, amelyek hosszú évek óta nincsenek gyártásban.

T25A traktor
Egy korábban fülke nélkül beszerzett Vladimirec T-25 traktor utólag felszerelt Naglak fülkével

A másik, egyértelműen megkülönböztethető kategória a jelenleg újként gyártott traktorokra kínált kabinok. Három évtizedes gyártási múltjuknak és számos globális márkával való együttműködésnek köszönhetően egyre inkább elmosódik a határvonal az új és a másodlagos piacról érkező traktorokra gyártott kabinok között.

Teljes rekonstrukció

Folyamatosan bővítik termékpalettájukat, a fülketervezés, -készítés és -gyártás, illetve adaptálás mellett a klasszikus traktorok felújítása vagy rekonstrukciója is a szolgáltatásuk részét képezi. Jelenleg sokféle kabin található a kínálatunkban, sárvédővel, sárvédő nélkül, bővített vagy standard kivitelben, illetve ültetvényes változatban is, amelyekre a szabványméreteknél kisebb szélesség jellemző. Ezek kollekciója stílusban és formában a traktor eredeti dizájnjára utal.

Naglak vezetőfülke beltér
Az utólag adaptálható kabin egy régi erőgépen is barátságos munkakörnyezetet teremt

Megjelenésük illeszkedik a márkára utaló karakteres és felismerhető motorháztető-dizájnba. Alkatrészgyártóként úgy döntöttek, hogy egy teljesen innovatív megoldást valósítanak meg azok számára, akik nem feltétlenül érdeklődnek a traktor klasszikus formában történő felújítása vagy átépítése iránt. Cserealkatrészként egy innovatív kabint vezettek be, sőt a fülkekeretet és a motorháztetőt teljesen más stílusban tervezték. Ezek a termékek lehetővé teszik, hogy a traktort más vizuális megjelenésre alakítsák át, megközelítve a modern erőgépeken használt dizájnt. Minden kabin alapfelszereltségű, de az igényes vásárlók számára széles utólag beépíthető felszereltségi lehetőségeket kínálnak. Ezzel jelentősen javítható a régebbi konstrukciójú traktorok ergonómiája is. Ezek közé tartozik például a fűtés, légkondicionálás, a dönthető ablakok, a dönthető tető, a szabványos vagy LED-es halogénlámpák, a rádió, a hangrendszer, a rozsdamentes acél hangtompító, a motorháztető, a műszerfal, a színválaszték stb.

Naglak vezetőfülke
A kiegészítő felszereltség része a fűtés, szellőztetés, légkondicionálás, hangrendszer, médialejátszó

Minősített kabinok

Minden kabin belső minőség-ellenőrzési folyamaton esik át, és modelltől függően sok termékük rendelkezik a kivitelezést igazoló tanúsítvánnyal, illetve a biztonsági szabványok teljesülését külső független testületek is megerősítik. Többek között a kabinok pozitív minősítéssel átestek OECD-előírások szerint végzett szilárdsági vizsgálatokon (ROPS, FOPS). A sokéves együttműködés révén a cégben cserekabinokat gyártanak alkatrészként globális márkák erőgépeihez. A „klasszikus” modellektől eltérően a legtöbb új traktorszériához tervezett kabinok más technológiával készülnek. A fülkeszerkezet a modern traktorokban és speciális gépekben jelenleg használatos legújabb megoldásokkal készül (beleértve a speciális profilú oszlopokat és merevítéseket vagy ívelt üvegeket).

Kombájnfülkék

A kombájncserefülke-kategóriában olyan termékek széles skáláját kínálják, amelyek illeszkednek a Lengyelországban, illetve Európában gyártott kombájnokhoz. Minden kabin alapfelszereltséggel rendelkezik, és utólag felszerelhető kiegészítőkkel bővíthető, amelyek gazdagítják a funkcionális alkalmazást, vagy javítják az ergonómiát.

Naglak kombájnfülkék
A legismertebb régebbi kombájnmárkákhoz típusspecifikus, utólag felszerelhető fülkéket kínálnak

A kombájncserekabinjaikat úgy alakították ki, hogy barátságos körülményeket és munkakörnyezetet teremtsenek. A légszűrő- és szellőzőrendszereknek köszönhetően csökken a por bejutásának esélye a kabinba. A betakarítás során fellépő magas hőmérséklet az üzemeltető egyik legkegyetlenebb ellensége, így a hőség kizárása érdekében kabinjaik utólagos felszereltségi lehetőségei között a légkondicionálás is szerepel. Ennek köszönhetően olyan mikroklíma alakítható ki a beltérben, amely mindenképpen csökkenti a nagyon erős napsütésből adódó fáradtság és kisebb munkateljesítmény mértékét. A kombájnkabinok széles világításfelszereltsége lehetővé teszi a kulcsfontosságú helyek és területek, például az ürítőcsiga, magtartály vagy vágóasztal megfigyelését.

Farkas Imre