fbpx

Újra lehet koccintani a legkedveltebb borvidéki település címért

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 13.

Budapest, 2013. június 12., szerda (MTI) – Az idén is megrendezik június 15. és szeptember 8. között a borvidéki települések versenyét, a Koccintást – jelentették be a szervezők szerdán Budapesten.

Az ország legnépszerűbb borvidéki települését kereső versengést már harmadik alkalommal rendezik meg.

A múlt évben 11 ezer ember, 12 borvidék 20 településén 220 borászat vett részt a versenyben – tájékoztatta az újságírókat Sztanev Bertalan, a rendezvény ötletgazdája és egyik szervezője.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: a verseny lehetőséget ad a közvetlen kapcsolatteremtésre a termelők és a fogyasztók között.

A civil kezdeményezést a korábbi évekhez hasonlóan az idén is támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium, a verseny fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Feldman Zsolt az MTI kérdésére elmondta: a 2012-2013-as borgazdasági évben a magyar borágazat mintegy 6,5 milliárd forintos támogatásban részesült, ami 2014-től várhatóan 8,5 milliárd forintra nő majd évente a következő uniós finanszírozási ciklusban.

 

Újra lehet koccintani a legkedveltebb borvidéki település címért

 

Simon Péter, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a Koccintás gálarendezvényét az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) tartják majd meg.

Az OMÉK-ot ebben az évben szeptember 18-22. között rendezik meg Budapesten a Hungexpo vásárközpontban.

 

Hozzátette: az idén bormarketingre több mint 200 millió forint áll rendelkezésre.

A bor forgalomba hozatali járulékból származó pénzből pedig április 30-ig 800 millió forinttal támogatták a magyar bormarketinget.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének társelnöke arról beszélt, hogy jelentős lehetőség ez minden olyan település számára, amely még nem ismertette meg borait a szélesebb nyilvánossággal.

Magyarországon jelenleg mintegy 600 borvidéki települést tartanak számon.

A versenykiírás szerint a cél, hogy június 15. és szeptember 8. között a borvidéki település által választott egy tetszőleges időpontban a település borászai és az ott élő, vagy oda látogató borkedvelők minél nagyobb létszámban koccintsanak.

A legkedveltebb borvidéki településekké azok a borvidéki települések válhatnak, ahol az adott település lélekszámát is figyelembe véve abszolút értékben és arányaiban a legtöbben koccintanak a választott időpontban.

Folyamatosan lehet jelentkezni, de legkésőbb 2 héttel a Koccintáshoz választott időpont előtt.

 

MTI 2013. június 12.