fbpx

Méhek nélkül megszűnne az emberi társadalom

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 12.

méh

 

A méhek – és más beporzó rovarok – elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak a virágos növények és gabonafélék beporzásában. Ezért a méhek egészségének védelme mindenki számára fontos kell, hogy legyen: a mezőgazdaságban dolgozó gazdáktól és a méhészektől kezdve az állatorvosokon, politikusokon át a hobbikertészekig.

A Bayer alapos ismeretekkel és nagy gyakorlattal rendelkezik mind az állategészségügy, mind a növényvédelem területén.

Tevékenységének alapja a fenntartható mezőgazdaság lehetőségeinek feltárása és az eredmények népszerűsítése.

Ennek a keretébe tartoznak azok a kutatások, amelyek a méhek egészségének megőrzésére irányulnak, valamint olyan korszerű növényvédelmi módszerek kidolgozása, amelyek a méhek megóvását célozzák.

Méhek számokban

  • Méhészetek száma Magyarországon: 16.950 db
  • Méhcsaládok száma: 958.160 db
  • 1770-ben, Bécsben volt az első méhészképzés
  • 1636-ban kiadták az első szakkönyvet
  • 1913-ban mutatta meg Boczonádi Szabó Imre 24 keretes kaptárját
  • A méh max. repülési sebessége 40 km/h, átlagsebessége „csak” 24 km/h
  • 8 m magasan repülnek (az anya és a here viszont 30 m-en)
  • 1 km sugarú körben repülnek, tehát 314 hektárt repülnek be
  • 1 kg méz előállításához 50-100 ezer kirepülés szükséges
  • A friss és feldolgozott élelmiszerek 1/3-a közvetlenül, vagy közvetetten függ a beporzástól.
  • Az étkezési olajok több mint fele olajos növényekből, főként repcéből és napraforgóból készül, melyek beporzását többségében a méhek végzik.

(Forrás: Sipos József „Bayer Bee Care program a gyakorlatban” előadása)

A vállalat a méhek egészségmegőrzéséért érzett elkötelezettségének részeként hozta létre a Bayer Méhvédelmi Programot, amelynek a Bayer Méhvédelmi Központ (Bee Care Center) ad otthont.

Ez 2012 júniusában nyílt meg a Bayer CropScience központjában.

A második Méhvédelmi Központ tervezett nyitása 2013. III. negyedévében az Egyesült Államokban várható.

A központ feladata összetett: A méh biztonsággal és egészséggel kapcsolatos tevékenységek, eredmények összegyűjtése és egységesítése mellett a méhek és más beporzó rovarok érdekében projektekben vesz részt, és felelős párbeszédet, kommunikációt folytat a méhészek, a növénytermesztők és természetesen a fogyasztók között.

 

A legnagyobb mértékű méhpusztulást a varroa atka okozza, ill. az idén a hosszú tél is hozzájárult ehhez.

Ezeket az okokat akár kezdő méhészek is gyorsan fel tudnak sorolni, de ritkán hangzik el az okok között a magasfeszültségű áramforrás vagy a rádiótelefonok adótornyainak frekventációs kisugárzása.

A Bayer több mint 25 éve kutatja a méhkártevők biológiáját és a védekezési lehetőségeket, ez idő alatt több vényköteles és szabadforgalmú varroa atka elleni készítményt fejlesztett ki, és hozott forgalomba.

Legfrissebb kutatási eredményei (Dropleg technológia) alapján a virágzó növények permetezésének méhekre teljesen ártalmatlan módját is kidolgozták..

 

 

méh méhek méz

 

Ahogy Dr. Gerhard Waltt, a Bayer Hungária Kft ügyvezető igazgatója összefoglalta a világcég „háttéradatait”: a vállalat 3 lábon áll, ami az egészségügy, a vegyipar és a mezőgazdaság.

Olvasóink számára talán a legismertebb mezőgazdasággal foglalkozó üzletág a Bayer CropScience, melynek fő feladata a növényvédelem.

A mezőgazdasággal foglalkozó üzletág éves bevétele 8,383 millió euró (2012) és egyike a világ vezető innovatív agrár vállalatainak, a vetőmag- a növényvédelmi-, és a nem mezőgazdasági jellegű környezet-egészségügyi részlegeivel.

A vállalat széles termékskálája a kiváló minőségű vetőmagoktól, az innovatív növényvédelmi megoldásokon és az extenzív háttérszolgáltatásokig a modern, fenntartható mezőgazdaságot, így többek között a méheket és méhészeket is szolgálja.