Egyedi műtrágyák hazai gyártótól

A Fertilia Kft. a műtrágya piac egyik kiemelkedő szereplőjeként mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a leghatékonyabb megoldásokat tudja biztosítani a tápanyag-utánpótlás területén. Az egyik legújabb fejlesztésük a növények mikroelem pótlását biztosító granulátum, amely önmagában, illetve a saját gyártású Gramix NPK műtrágyához keverve is kijuttatható. Az új termék fejlesztését és a hozzá kapcsolódó technológiai beruházást Enyingen, a Fertilia Kft. telephelyén mutatta be a sajtónak Várszegi Erika cégvezető és Simon Péter ügyvezető.

Fokozott figyelem a talajok mikroelem ellátottságára

A jó minőségű termék előállításának alapfeltétele a harmonikus növénytáplálás. A szükséges tápanyag utánpótlás biztosításakor csak a nitrogénre, foszforra és káliumra gondolunk, többnyire. Azonban az a szomorú valóság, hogy már ritkán kerül sor a talaj aktuális tápanyag ellátottságának vizsgálatára, a szükségletek kiszámítására. Még ha igyekszünk az alap tápanyagok arányát a termesztendő növényhez és a talaj tulajdonságaihoz is igazítani, már nem esik szó a mezo- és különösen a mikroelem ellátottságról. Pedig általános probléma, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent talajaink mikroelem tartalma. Ennek oka elsősorban az állattenyésztés és a feldolgozóipar csökkenése, aminek következtében a kivont mikroelemek csak töredékben jut vissza a mezőgazdasági területekre.

FAO vizsgálatok igazolják, hogy Magyarország talajainak 60-70%-a cink-hiányos, emellett jelentős a réz-hiány is, mindez elsősorban jó termékenységű területeken jellemző.

Miért pont a mikroelemek?

Ugyanakkor a mikroelemek fontos élettani szerepet játszanak a növények életében, pl. a fotoszintézisben, az enzimek aktiválásában, az anyagcserében, a fehérjék és a keményítők szintézisében.

Mikroelem hiányok és annak tünetei:

– Ha az elem nincs jelen vagy a szükségesnél kisebb mennyiségben van csak, abszolút hiány lép fel.

– Relatív hiány, azaz ionantagonizmus merül fel, ha valamely elem túlsúlyba kerül, és akadályozza más elem felvételét.

– Talajtani tényezők is megváltozhatnak: pl. pH, kötöttség, nedvesség, talaj magas só és hidrogén karbonát tartalma, stb.

Mi is az UMG?

Környezetbarát, a mikroelemek hatékonyságát – jobb és gyorsabb felszívódását- javító szerves, komplexképző tulajdonságú adalékanyaggal kiegészített mikroelem granulátum, szemcsemérete 90 % 2 -4 mm között, ami illeszkedik a Gramix NPK rendszerünkhöz. A hordozóanyag talajba kerülve humifikálódó biomassza és talajjavító ásványi anyag.

Igény szerinti mikroelem koncentráció alakítható ki a Gramix NPK műtrágyáinkban.. Az egyedi mikroelem kiegészítés előre tervezhető növényspecikus vagy mono mikroelem trágyák formájában., amellyel megoldható a talaj, a növény és a gazdálkodó mikroelem visszapótlási igényei. illetve lehetőségei alapján.

Felhasználói tapasztalatok

– A Martonvásári Kukorica Kutató Intézetben végzett kísérlet eredményei:

A cink-mikroelem hatás és –utóhatás vizsgálat volt a célja a kisparcellás vizsgálatnak.

2010 tavaszán kezeletlen kontrollal összehasonlítva a vetéskor a sorba juttatott 20 kg/ha adagú UMG Micro Cink készítménnyel hektáronként 2 kg Zn került a talajba. A rendkívül csapadékos 2010. évben a startertrágyázás bizonyíthatóan pozitív hatású volt.. A Zn-trágyának tulajdonítható terméstöbblet meghaladta a 0,6 t/ha-t (+8,6%).

A szakirodalom a talajba dolgozott Zn-trágyákról írva tartós hatásokról is beszámol, ami dózistól függően akár 2-3 évig kimutatható. Ennek vizsgálatára 2011-ben a kísérlet előző évben kezelt és kezeletlen parcelláin – egységesen 300 kg/ha 34%-os ammónium-nitrát tavaszi kiszórása és talajba dolgozása után – ismét elvetették ugyanazt a hibridet. A kombájnolt parcellák mérési eredményei szerint a cink tartalmú trágya a kijuttatást követő évben is igazolhatóan növelte a szemtermést. A pozitív hatás mértéke a kontrollhoz viszonyítva meghaladta a 10%-ot.

– Az idei kukorica termésverseny résztvevője volt a pátkai Corn Agro Kft, ahol UMG cink mikroelem granulátummal kiegészített Gramix kukorica starter NP 15-30 +0,5 Zn műtrágya alkalmazásával a régió átlagához képest kiugró eredményt ért el a hektáronkénti 12,4 tonna kukorica.

 

A kísérletek összegzése alapján megállapítható, hogy a mikroelem tápanyag utánpótlás eredményeként:

– intenzív, gyors kezdeti növény fejlődés ( csírázás, kelés)

– erőteljesebb a gyökérzet fejlődése

– a kezeletlen parcellákon az állomány fejlődése elmaradt a Gramix NP + UMG-vel kezelt eredményekhez képest

– az aszálytűrő képessége látványosan jobb volt a kezelt állománynak.

A beszámoló zárásaként egy kis matematika

– az országban értékesített NPK műtrágyák több mint 10%-a Gramix NPK

– a Fertilia Kft. által értékesített NPK műtrágyák több mint 90%-a Gramix NPK

– a Fertilia Kft. saját gyártású műtrágyáinak értékesítési volumene 60%

– a Gramix NPK műtrágyák közel 50%-a mikroelem kiegészítéssel kerül legyártásra.

Sándor Ildikó

fertilia gramix hatékony műtrágya növénytermesztés piac