Megkezdődött az egri főiskola botanikus kertjének rekonstrukciója

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 27.

Megkezdődött az egri főiskola botanikus kertjének rekonstrukciójaBudapest, 2014. március 26., szerda (MTI) – Az Új Széchenyi Terv támogatásával megkezdődött az egri Eszterházy Károly Főiskola botanikus kertjének rekonstrukciója – tájékoztatta szerdán az intézmény tanszékvezetője az MTI-t.

A mintegy 74 millió forint értékű beruházás a tervek szerint 2015 tavaszára fejeződik be – közölte Pénzesné Kónya Erika.

A több mint egyhektáros területen megújítják a magyarországi tájegységek növényvilágát bemutató élőhelyeket, valamint megteremtik több ritka, a Bükk-hegységben előforduló növényfaj mesterséges szaporításának körülményeit – tette hozzá a szakember.

Közlése szerint a felsőoktatási intézmény által 1967 óta kezelt, 600 növényfajnak – közte 200 védett fajnak – otthont adó botanikus kert fontos zöld felülete a városnak, kiemelkedő gyakorlati terepe a főiskolai oktatásnak. Bemutatja a hazai flóra, valamint a Kárpát-medence növényfajait, illetve növeli a fennmaradási esélyét azoknak a védett növényfajoknak és társulásoknak, amelyek a Bükk-hegységből, valamint az Északi-középhegység más élőhelyeiről származnak.

A fejlesztés része a nem vizes élőhelyek, természet közeli társulások rekonstrukciója, a fás és lágyszárú növényanyag pótlása, illetve a kert élőhelyfoltjainak fejlesztése. A cél a hazai, nagyobb tájegységekre jellemző élőhelyek és növényviláguk bemutatása, kiemelt tekintettel a védett, ritka fajokra, az egyes élőhelyek karakterfajaira.

Biztosítani kívánják a védett lágyszárú fajok, fűszernövények, hagymásnövények és egyes cserjék szaporítási lehetőségeit is.

El szeretnék érni továbbá a védett állatfajok, például a denevérfajok beköltözését odúk kihelyezésével, vizes élőhely létrehozásával.

Mindez kiegészül a kert tudományos adatbázisának fejlesztésével, egy adatbank létrehozásával, információs, valamint növényfaj azonosító táblák kihelyezésével, szoftverfejlesztéssel és meteorológiai állomás telepítésével is – sorolta a tanszékvezető.

MTI 2014. március 26.