fbpx

Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

Írta: Szerkesztőség - 2014 január 22.

A kilenc helyszínen (Hajdúszoboszló, Békéscsaba, Pannonhalma, Keszthely, Szolnok, Székesfehérvár, Baja, Dombóvár és Nyíregyháza) megjelent rengeteg gazdálkodó az ékes bizonyítéka annak, hogy egyre többen érdeklődnek a Malagrow Kft. termesztéstechnológiái iránt, melyek a termesztésbe könnyen beilleszthetőek és kiemelkedően hatékonyak.

Az idei rendezvénysorozat „Talaj-növény rendszer, tudatos technológia” címmel került megrendezésre, és az előző évekhez hasonlóan számos újdonsággal, hasznos információval szolgált. Az előadások fő irányvonalát idén is a termelés eredményességét jelentősen befolyásoló külső tényezők (jégverés, belvíz, aszály, hideg és fagy, UV sugárzás és a gyomirtó szerek okozta stressz) elleni harc szolgáltatta, mely szinte már hagyománynak számít a stresszkonferencia történetében, és tulajdonképpen a Malagrow Kft. védjegyévé is vált az utóbbi években.

A stressz elleni harc területén a legjelentősebb eredményeket az olasz Valagro cég speciális hatású Megafol biostimulátorának segítségével érte el a Malagrow. A Valagro piacvezető szerepet tölt be a világ mezőgazdasági termelésében. Több mint 80 országban van jelen, s folyamatos kutatásai-fejlesztései révén olyan egzakt hatással bíró, speciális biostimulátorokat, valamint mikroelem készítményeket gyárt, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a növények potenciális teljesítő képességének eléréséhez. Az idei évben is nagy problémát jelentettek a különböző stresszorok a mezőgazdasági termelők számára, és ezek néha komoly terméskiesést is okoztak. A stresszhatások elleni küzdelmet a négy fő szántóföldi kultúrában technológiai lépésekre lebontva, tanulságos fényképes dokumentációval gazdagítva mutatták be az előadók. A jelenlévő gazdálkodók megbizonyosodhattak arról, hogy van lehetőségük védekezni az abiotikus stresszek ellen, jelentősen növelve ezzel a termelés hatékonyságát és jövedelmezőségét.

Pillanatképek a konferenciasorozatból

Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

Baja

Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

Békéscsaba

Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

Dombóvár

Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

Székesfehérvár

Rendhagyó, tanulságos szakmai konferencia a Malagrow szervezésében

Szolnok

Számos újdonság is szerepet kapott az egyes előadásokban. Idén első alkalommal mutattak be a szántóföldi növénytermesztők számára egy speciális hatásmechanizmusú talajkondícionáló alaptrágyát, a Myco’Sol PTC-t. A termék a francia FCA vállalat egyedi gyártás-technológiájának köszönhetően növényi tápanyagokat, szervesanyagot, két hiperparazita gombát, és két baktériumot is tartalmaz. E komplexitásnak köszönhetően, használatával már rövidtávon is növelhető a talajok termékenysége, csökkenthető a talajból fertőző gombák egyedszáma, fertőzési nyomása. A Myco’Sol PTC használatával kapcsolatban a zöldség- és gyümölcskultúrák mellett már a szántóföldi növénytermesztésben is számos pozitív tapasztalat megtalálható, reális alternatívát nyújtva egy hatékonyabb, környezettudatosabb alaptrágyázási stratégia kialakítására. Szintén a kedvezőbb talajélet kialakításában lehet segítség a Viva, talajélet Valagro biostimulátor. Ahogy az előadásokon elhangzott, magas szervesanyag-tartalma tápanyagként szolgál a mikroorganizmusok számára. Termelői tapasztalatok azt mutatják, hogy használatával növelhető a baktériumtrágyák hatékonysága, jelentősen emelhető a betakarított termés mennyisége. Három, a magyar piacon teljesen új termék is bemutatásra került. Mint ahogy az elhangzott, a Releaseed gyors kelést-csírázást elősegítő, starterhatású, költséghatékony csávázó biostimulátor. A Megafol Protein termesztett növényeink fehérjetartalmát növeli, míg az Mc Cream egy dúsított alga-készítmény, amely növekedés-aktivátorként segít a magasabb hozamok elérésében.

Mintegy érdekességként, szó esett az NPK és mikroelem-lombtrágyák tudatos, célravezető használatáról is. Ennek keretein belül a gazdálkodók megismertek néhány olyan szempontot, amit érdemes a vásárlást megelőzően szem előtt tartani annak érdekében, hogy valóban tudatosabban és költséghatékonyabban tudják a lombtrágyákat használni. A szünetekben és az ebéd alatt többek között ez a téma is számos beszélgetést indukált, bizonyítva, hogy a gazdálkodók valami plusszal, új ötletekkel tértek haza.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek IDE kattintva!