fbpx

Új technológia a nagyobb termésbiztonságért

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 10.

A Limagrain Törökországban, nagyszabású konferencián ismertette legújabb fejlesztéseit a napraforgó nemesítés terén. A rendezvényen az európai napraforgó vetésterület 95%-át lefedő 13 ország szakmai képviselői vettek részt. A szakmai bemutatók mellett a legfrissebb kutatási eredmények, a napraforgó termesztés tapasztalatai, valamint a vetőmag feldolgozás technológiája is terítékre került.

Az eseményt Daniel Chéron, a Limagrain vezérigazgatója nyitotta meg, aki a vállalat szövetkezeti eredetéből fakadó vezetői hátterét és eddig elért eredményeit osztotta meg. Beszélt többek között arról, hogy a Limagraint egyedülálló módon gazdák alapították és vezetik a mai napig, a jelenleg 2.000 szerződéses tulajdonoson keresztül. A cég mottója:

„Vezetőink egyben mezőgazdasági gazdálkodók, akik megértik a földeket művelő termelőket.”

Rémi Bastien európai ügyvezető igazgató a Limagrain európai jelenlétéről és azon belül a napraforgó helyzetről tartott előadást. Érdekes tényként közölte, hogy az elmúlt húsz évben a napraforgó termőterülete megduplázódott. Jelenleg a Limagrain a világ 4. legnagyobb – vegyipari háttér nélkül működő – vetőmag előállító vállalata. A tavalyi évben közel 2 milliárd euros árbevételének 68%-a Franciaországon kívüli értékesítésből ered. Ebből – szintén egyedülálló módon – 188 millió eurót kutatásra fordított. A cég a világon 41 országban van jelen, közel 8.600 alkalmazottal, melyből 1.750-en a kutatásban dolgoznak.

Az előadásokat követően a résztvevők megtekintették azt a tenyészkertet, amelyben a legújabb hibridek parcellái sorakoztak. Ezt egy látogatás követte a Limagrain napraforgó hibridek feldolgozását végző vetőmagüzembe, ahol a legmodernebb technológia érdekes részleteit tekintették meg.

Cenk Saracoglu – Limagrain Törökország ügyvezetője arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a közeljövőben átadásra kerül a térség legmodernebb napraforgó feldolgozó üzeme 80.000 m2 területen, 600.000 zsák vetőmag feldolgozási kapacitással. Ez egyúttal azt az üzenetet is magában hordozza, hogy a Limagrain számára a napraforgó az egyik kiemelkedő jelentőségű növény faj.

A világon 25 millió hektáron termesztenek napraforgót, melyben a legnagyobb részt Oroszország képviseli, körülbelül 7 millió hektár területtel, majd Ukrajna 5 millió hektár területtel és ezt követi az Európai Unió 28 tagországa, összesen 4 millió hektár napraforgóval. A vetőmag értékesítés tekintetében a Limagrain Törökországban és Bulgáriában piacvezető, míg Romániában, Szerbiában, Moldovában 2. helyezett, Magyarországon és Európában pedig a 3. helyet foglalja el a piacon.

Szalay Rita nemzetközi napraforgó kutató elmondta, hogy az eddig elért eredmények az 1980-ban elkezdődött jelentős kutatási beruházásoknak köszönhetőek. Azonban az igazi lendületet 1999-ben a napraforgó nemesítést végző Soltis megalapítása hozta. Az együttműködés jelentős újdonságok piacra kerülését eredményezte. A közös kutatás és együtt gondolkodás eredményeként a Limagrain elsőnek rukkolt elő a Clearfield® hibridek alkalmazásával és ajánlásával, amely a napraforgó gyomirtási technológiában áttörésnek számított.

A folyamatos innováció és széleskörű együttműködés eredményeként a Limagrain ismét egyedülálló termékkörrel lépett az európai napraforgó vetőmag piacra. A legújabb LG napraforgó hibridek az elérhető legmagasabb szintű szádor rezisztenciával rendelkeznek, igen jó szárazságtűrő hibridek és egy a jelenleginél is hatékonyabb gyomirtási technológia alkalmazását teszik lehetővé minden termelő számára. Ezen hibridek csoportját SUNEO név alatt ismerhetik meg a gazdálkodók.

A termékeket és a használatukkal járó előnyöket a magyar gazdák az elkövetkező években szakmai konferencián, fajtabemutatókon, egyéb szántóföldi rendezvényeken és sajtóközleményekből ismerhetik meg. Érdemes figyelemmel kísérni a Limagrain innovációit, mert ezekkel ismét nagyobb haszonra tehetnek szert a felhasználók.