fbpx

Újabb pálinkák szereztek védjegyet

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 13.

Budapest, 2013. június 12., szerda (MTI) – Újabb 19 pálinka szerezte meg a jogosultságot a Pálinkavédjegy használatára, így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával – tájékoztatta a pálinkákat minősítő Wessling Hungary Kft. szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a tavaly bevezetett védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van, ezzel segíti a fogyasztók biztonságát és a jobb tájékozódást.

A matricás pálinkák a rangos versenyeken ezüst- vagy aranyérmés minősítést kapnának, a védjegy megszerzéséhez ugyanis a maximális húszból legalább tizenhat pontot kell elérniük.

 

Újabb pálinkák szereztek védjegyet

 

A védjegyrendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat.

A laboratóriumi vizsgálatok során elemzik egyebek mellett az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid tartalmat.

Európai uniós ajánlás alapján megvizsgálják a Magyarországon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében az etil-karbamát tartalmat is.

Az érzékszervi bírálat során a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő tapasztalt szakértők minősítik a termékeket.

A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka az is, hogy a védjegyet elnyert pálinkák 20 százalékát évente ismételten ellenőrzik – hívja fel a figyelmet a társaság.

A védjegyrendszer tavalyi meghirdetése óta tíz gyártó – a Bolyhos Pálinka, a Brill Pálinkaház, a Csalló Pálinka Manufaktúra, az Etyeki Czimeres Pálinka, a Nobilis Pálinka, Sendula Zoltán, a Szigetköz Lelke Pálinkaház, a Prekop Pálinkamanufaktúra, a Téti Pálinkafőzde és a Zimek Manufaktúra – összesen 35 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy matricát.

A védetté nyilvánítás következő fordulójára várhatóan a negyedik negyedévben lehet majd jelentkezni.

A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők – áll a közleményben.

 

 

MTI 2013. június 12.