Baromfifeldolgozót adott át Vietnámban a magyar agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter és Nguyen Xuan Cuong Vietnám mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere bilaterális tárgyalásokat folytatott, majd baromfifeldolgozó üzemet adott át Thanh Hoa tartományban.

A felek a megbeszélésen az agrárium további területeit és azok fejlesztésének lehetséges irányait is megvizsgálták. A tárgyaláson az éghajlatváltozás országokat érintő hatásairól a vízgazdálkodásról, illetve az oktatási, kutatási területen történő együttműködésről is egyeztetettek.

Az elmúlt években dinamikusan bővült a külkereskedelmi forgalom Magyarország és a keleti és déli országok között a mezőgazdasági termékek területén, mondta Nagy István. Ennek köszönhetően Vietnámba is jelentősen megnövekedett a magyar export, elsősorban az állati eredetű termékek kivitelének köszönhetően.

A két miniszter részt vett a Master Good Kft. Thanh Hoa tartománybeli baromfifeldolgozó üzemének átadóünnepségén is. Tavaly tették le a baromfitenyésztéssel és keltetéssel foglalkozó magyar-vietnámi vállalat alapkövét. A közös együttműködés 12 millió euró értékben jött létre, melynek 60 százalékát magyar gép- és technológiagyártók biztosították. A tervek szerint az első két évben 20 millió, azt követően pedig 40 millió baromfit nevelnek és dolgoznak fel az üzemben, ami minőségi fordulópontot jelent majd az ország mezőgazdaságában.

állattenyésztés baromfitenyésztés külkereskedelem mezőgazdaság