fbpx

Baromfifeldolgozót adott át Vietnámban a magyar agrárminiszter

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 28.

Nagy István agrárminiszter és Nguyen Xuan Cuong Vietnám mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere bilaterális tárgyalásokat folytatott, majd baromfifeldolgozó üzemet adott át Thanh Hoa tartományban.

A felek a megbeszélésen az agrárium további területeit és azok fejlesztésének lehetséges irányait is megvizsgálták. A tárgyaláson az éghajlatváltozás országokat érintő hatásairól a vízgazdálkodásról, illetve az oktatási, kutatási területen történő együttműködésről is egyeztetettek.

Az elmúlt években dinamikusan bővült a külkereskedelmi forgalom Magyarország és a keleti és déli országok között a mezőgazdasági termékek területén, mondta Nagy István. Ennek köszönhetően Vietnámba is jelentősen megnövekedett a magyar export, elsősorban az állati eredetű termékek kivitelének köszönhetően.

A két miniszter részt vett a Master Good Kft. Thanh Hoa tartománybeli baromfifeldolgozó üzemének átadóünnepségén is. Tavaly tették le a baromfitenyésztéssel és keltetéssel foglalkozó magyar-vietnámi vállalat alapkövét. A közös együttműködés 12 millió euró értékben jött létre, melynek 60 százalékát magyar gép- és technológiagyártók biztosították. A tervek szerint az első két évben 20 millió, azt követően pedig 40 millió baromfit nevelnek és dolgoznak fel az üzemben, ami minőségi fordulópontot jelent majd az ország mezőgazdaságában.