fbpx

A malac nevelésének három kritikus időszaka

Írta: - 2023 április 03. -Hirdetés

Mely tényezőkre kell különös figyelmet fordítani?

Életük első négy hetében a malacok különleges gondozást igényelnek. A hőmérsékletben vagy a takarmányozási módszerben bekövetkező, még kis mértékű változások is a malacok senyvességéhez és elpusztulásához vezető betegségek kockázatának erőteljes növekedését eredményezhetik. Ha a malac túl is éli azokat, a születést követő első hetekben előforduló rendellenességek káros hatással lehetnek az állat egész későbbi fejlődésére.

Első kritikus időszak – perinatális: a fialást megelőző körülbelül hetedik naptól a szopósmalacok hetedik életnapjáig.

A perinatális időszak akkor kezdődik, amikor a koca bekerül az fiaztató kutricába, és hét nappal a fialást követően ér véget. Takarmányozási szempontból fontos, hogy a fialást megelőző időszak legalább hét napot öleljen fel. Ezzel a cél az, hogy minél nagyobb mennyiségű, jó minőségű kolosztrumot termeljenek a kocák. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a malacok teljesítménye hétnapos korukig szorosan összefügg a bejuttatott kolosztrum mennyiségével.

Csak egy jól táplált koca képes elegendő tápanyagot termelni a malacoknak. A kolosztrum nélkülözhetetlen, mivel az újszülött malacok számára biztosítja a túléléshez szükséges energiát, az antitesteket, amelyek passzív védettséget biztosítanak számos betegséggel szemben, és a növekedési faktorokat, amelyek serkentik az emésztőrendszer fejlődését. Feltételezhető, hogy a malacok megfelelő felnevelését 250 g kolosztrum teszi lehetővé. Érdemes megjegyezni, hogy a takarmányozással nemcsak a kolosztrum mennyiségét, hanem tápértékét is befolyásolhatjuk. A takarmányban található frakciók, rostok és zsírok kulcsszerepet játszanak ebben a tekintetben.

A kocák megfelelő takarmányozásának köszönhetően megelőzhetjük a malacok anaerob fertőzését. A kocák perinatális takarmányozásának optimalizálásával hatékonyan ellensúlyozhatjuk a diszbakteriózis és különösen az enterotoxaemia előfordulását szopós malacoknál.

Fontos megjegyezni, hogy az ólban a hőmérsékletnek állandóan min. 30°C foknak kell lennie. A malacokat védeni kell a huzattól is, amely a test gyorsabb lehűléséhez vezethet. A fokozott páratartalom vagy a nedves alom szintén veszélyes – a nedves bőr 30%-kal több hőt ad le a környezetben, mint a száraz. Rendszeresen vaskészítményeket és 1-3% glükózt (gyengébb állatoknak intraperitoneálisan) kell biztosítani az állatoknak.

Második kritikus időszak: az élet hetedik napjától a választásig (a malacok életének 3-4 hetes kora).

Ezt az időszakot nagyjából az anyai védelemként határozzák meg – háromhetes korukig a malacok fő tápláléka az anyakoca teje. A tej mellett tiszta, kórokozómentes vízhez is hozzáférést kell biztosítani számukra. A koca által nevelt, legfeljebb 10 malacból álló alom esetén is magasabb a malacok vízigénye, mint amennyit a koca tejével felvesz. A szükséglet elsősorban a környezeti hőmérséklettől, a tejfelvétel mennyiségétől és a malacok testtömegétől függ. Ideális esetben a szopós malacoknak két vízforráshoz kell hozzáférniük – egy tálban a padlón és egy szopókás itatóból.

A malacok kiegészítő takarmányozásának szükségessége

A malacok kiegészítő takarmányozásának célszerűsége különösen nagyméretű almok esetén merül fel. A takarmányfelvételnek a választás előtti 100 grammal történő növelése a malacok 50 grammal nagyobb súlygyarapodását eredményezi a választás után. A malacokat ezért az 5-7. naptól kezdve szopós malacok számára készült bébitápszerrel kell etetni. A nagyobb almok etetése tejpótlóval még jobb megoldást jelenthet. A választás előtti magas takarmányfelvétel felgyorsítja a bélrendszer fejlődését, és döntő fontosságú a malacok egészsége és súlygyarapodása szempontjából.

Harmadik kulcsfontosságú kritikus időszak: a választás

A választás a malacok életének egyik legstresszesebb pillanata. Az Európai Unió szabályozása szerint (2008/120/EK irányelv – a sertések védelmére vonatkozó minimumkövetelmények) a 28 napnál fiatalabb malacokat nem szabad elválasztani az anyakocától. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a koca vagy a malacok jóléte és egészsége veszélyben van.

Az élet negyedik hetében a passzív immunitás megszűnik. Az aktív immunitás viszont, amelyet a saját antitestek termelése jelent, még nem jelentős mértékű. Ennek eredményeképpen „immunhiány” léphet fel, amely a harmadik kulcsfontosságú kritikus időszakot fedi le.

A választás napján a malacok számos stressznek vannak kitéve. A malacokat a fiaztató kutricából a batériára viszik, és összekeverik a többi alomból származó állatokkal. Ezután elveszítik a szoptatás során megszerzett helyüket a hierarchiában, és új környezeti feltételeknek lesznek kitéve. Egy másik tényező a takarmányváltás – a választás napján a malacok kénytelenek drasztikusan megváltoztatni étrendjüket (a meleg anyakocatejről száraz takarmányra váltás).

Ráadásul a malacokat a koca már nem ösztönzi arra, hogy naponta 20-25 alkalommal vegyenek magukhoz táplálékot. Az emésztés és a tápanyagok felszívódása összezavarodik, mivel a malac emésztőrendszere ebben az időszakban még az kocatej összetevőinek emésztéséhez alkalmazkodott. A választás után a malacok még nem állnak készen a növényi takarmányok hatékony megemésztésére. Ezért a takarmányoknak könnyen emészthető, tejből származó nyersanyagokon kell alapulniuk, míg a bennük található gabonaféléket hidrotermikusan kell kezelni.

Az ajánlott környezeti hőmérséklet közvetlenül a választás után 30 °C körül van. A hőkomfort hirtelen megváltozása nagyon veszélyes lehet. Amennyire csak lehetséges, alkalmazzon adaptív modellt: fokozatosan csökkentse a hőmérsékletet, például heti időközönként 1–2 °C-kal.

Az ebben az időszakban alkalmazott takarmánynak arra kell irányulnia, hogy támogassa az emésztést és a tápanyagok felszívódását, serkentse a takarmányfelvételt és a hasznos gyomor-bélrendszeri mikroflóra fejlődését, megelőzze a kórokozó mikroflóra kialakulását, és támogassa az immunrendszer megfelelő működését.

www.livelle.hu 
Cargill Takarmány Zrt.