Bezárás

A magyar lúdágazat jövőjéről

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 13.

Meg kell tárgyalni azokat a lehetőségeket, kitörési pontokat, amelyek meghatározzák a magyar lúdágazatot 2023-tól 2030-ig, és amelyek mentén az ágazat minden szereplője sikeres lehet – szakmai konzultációra hívta Nagy István agrárminiszter a XXIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál napján az érintetteket.

Libák
Idén a víziszárnyas ágazatban a madárinfluenza okozott nagy problémát (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szakmai konzultáció szükséges a magyar lúdágazat jövőjéről

A miniszter szerint kihívásokkal néz szembe az ágazat, az egyik legkomolyabb probléma a madárinfluenza, ami idén főleg a víziszárnyas ágazatban okozott jelentős problémákat.

Az állategészségügy felértékelődött az agráriumban, ezért az országos főállatorvos képviselte szervezet feladata, hogy minden erejét járványügyi területre irányítsa, és tartsa a kapcsolatot a tenyésztőkkel, folyamatosan mérje fel, hol lehet kockázat.

A fejlesztések rendkívül fontosak ebben az ágazatban is

A libatartással foglalkozók számára a legutóbbi telephely-fejlesztési pályázatokon idáig 67 kérelem nyert támogatást több, mint 8,5 milliárd forint értékben.

A 2023-tól induló KAP Stratégiai Tervben továbbra is fenntartják az állattenyésztés kiemelt támogatását, így a baromfiágazat támogatását is.

A tárcavezető a termelői integrációk létrehozásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az a lúdágazat kitörési pontja. A termelői integrációk létrehozása az eredményesebb érdekérvényesítés szempontjából is lényeges. Magyarországon azok az agrárágazatok sikeresek, melyekben 80% fölötti az integráció aránya.

Miniszter előadást tart
A tárcavezető a termelői integrációk létrehozásában látja az előrelépés lehetőségét (fotó: Fekete István)

Az ágazat elsődleges feladata a tervezés: újra kell gondolni, milyen körülmények között, milyen technológiákkal, milyen fajtákkal, milyen hibriddel folytatódjon a munka, mi a fejlesztés iránya és mennyi pénzre van szükség.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc