fbpx

Már az 1000. JYMPA altalajlazító dolgozik Magyarországon

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 10.

A forgatásos talajművelés hagyományával rendelkező országokban – köztük hazánkban is – először meg kellett tapasztalni a lazítás előnyeit, sőt gyakran használatának hiányát is, így szinte saját példából tanulva alakult a technológiai szemlélet. Ma már egyértelmű, hogy a lazítás megakadályozza a talaj tömörödését, így a csapadék valamint a növényi gyökérzet könnyebben jut a talaj mélyebb rétegeibe. Szőlőben és gyümölcsösben is kiváló, bevezeti a talajba az esővizet, és elősegíti a gyökérzet sarjadását. Sőt, sárgarépa termesztőink is sikerrel alkalmazzák, hiszen így a répa karógyökere akadály nélkül, elágazásoktól mentesen tud haladni a talajban. A lazító egy száraz, aszályos évjáratban a hagyományos forgatásos művelést kiváltja úgy, hogy közben üzemanyagot, és ezzel költséget is megtakarít.

Kíméletes, olcsó és víztakarékos

Még 1970-ben kezdődött a gépgyártás a spanyol Castellsera városban, és már akkoriban is szerepeltek a palettáján altalajlazítók. Az altalajlazító az aszályos időjárás egyik legkíméletesebb, legvíztakarékosabb, és sok esetben legolcsóbb talajművelési eszköze azóta is. Az egyenes késes altalajlazító 3-, 5-, 7-, 9- és akár 11-késes kivitelben készül, késeit V- alakban szerelik fel, ezért könnyű húzású a lazítónk. Gazdálkodói kísérletek igazolják, hogy a szántáshoz képest 20-30%-kal kevesebb üzemanyaggal lehet a JYMPA lazítóval a lazítást végezni, mint a szántást ugyanazon a területen, ráadásul a kopó alkatrészek jóval olcsóbbak.

A lazító kései előrehajolnak, olyan szögbe, hogy munka közben a lazító belehúzza a talajba a traktort, így az át tudja vinni a talajra a teljesítményt. A lazítók szabadmagassága 60-80 cm, munkamélységük 50-70 cm lehet, a kések vastagsága pedig 30, 40 vagy 50 mm.

Az eszköz teljes munkaszélességben felszakítja a talajt, illetve használatakor nem szükséges a vonóerőigény-növelő szárnyas késhegyek (vagy ahogy sokan mondják: papucsok) felszerelése. A lazítók munkamélysége a traktor hidraulikájával és az elmunkálóhengerrel állítható, opcióként mélységhatároló kerék is kapható.

Bézi László – egyéni vállalkozó

A kisújszállási gazdálkodó előtt már nem ismeretlen a Jympa előnye. 250 hektáros gazdaságával már „régi motorosnak” számít a lazításos technológiát alkalmazók körében. „Nem mondtam le teljesen a forgatásos művelésről, de a csekély termőképességű földjeinken vagy az egykori rizsföldeken valóban nem végzek forgatást. Marad a lazítás. Sőt a 40 AK-s földjeink betaposásit is így szűntetem meg.”

Hogy miért Jympa? Tíz évvel ezelőtt még kereste erre a választ Bészi László is. Összehasonlította a konkurens lazítókat, gyűjtötte az adatokat és tapasztalatokat. Az alacsony fajlagos vonóerőigény győzte meg végül, hiszen nem kívánt ezért az egy gépért egy nagy traktort vásárolni. A 10 év tapasztalata viszont épp elegendő volt ahhoz, hogy idén az új beszerzési szándékával már csak a megszokott márkához térjen vissza.

A 2 soros rögtörő hengerrel felszerelt új Jympa 5-7E pedig bizonyíthat majd a 250 hektáros gazdaság földjein, különösen a 98 hektáros hibridkukorica termesztésében veszik hasznát.

A JYMPA SJ-sorozatú, egyenes késes altalajlazítói szinte minden magyar gazda számára ismertek. A különböző igényeknek megfelelően az SJ-sorozat mellé érkezett a Discompact-sorozat szimpla és dupla hajlított késsel; a CR-sorozat, amelynél a kés előtt vágótárcsa van; az SJ-2F-sorozat két késsorral; a DS-OL-sorozat hidraulikus késbiztosítással, majd legújabban a DSM-sorozat nyírócsapos késbiztosítással. A lazítók után elmunkáló hengerek is kapcsolhatók; a kezdetben kapható tüskés henger mellett ma már sima felületű, taréjos és dupla soros henger is választható.

Egyenesen Spanyolországból

A SZEGÁNA Kft. által forgalmazott ezredik gép átadása egy ünnepélyes pillanat a Jympa gyár életében is. Olyannyira fontos, hogy a gyár képviseletében a tulajdonosok közül személyesen José María Pradas és gyermekei: Marta és Marcel Pradas adta át Bézi Lászlónak az 1.000. altalajlazító vásárlását igazoló táblával felszerelt gépet és az emléklapot.

A JYMPA a kezdetektől igen fontosnak tartotta a folyamatos fejlesztést a piac igényeinek figyelembevételével. Legfőbb céljuk a leghatékonyabb talajműveléshez tartozó gépek kialakítása és előállítása. Büszkék erre a gépátadásra is, mert fontos mérföldkőhöz érkeztek ezzel Magyarországon, hiszen immár az 1 000. ilyen eszköz dolgozik a magyar szántókon és ültetvényekben.

Ahogy a spanyol gépgyártó család feje fogalmazott: „Önöknek is okozzon akkora örömet a használata, mint a spanyoloknak e gépek gyártása!”

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a www.agraragazat.hu galériájában.